15.1.2018. 18:16
1
Predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić: Izborni proces u BiH je sporan onda kad HDZ ne može biti dio vlasti
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić bio je domaćin sastanka s delegacijom Ambasade Turske, koju je predvodio turski ambasador u Bosni i Hercegovini Haldun Koč.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, a Nikšić je turskog ambasadora upoznao sa stavovima SDP-a po pitanju nedavnog sastanka predsjednika Turske Recepa Tayipa Erdogana i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

- Cijenim izjavu predsjednika Erdogana o tome kako je pitanje izbornog zakonodavstva unutrašnja stvar BiH. Očigledno je da je u BiH izborni proces samo sporan, ukoliko rezultati izbora pokažu da HDZ ne može biti dio vlasti. Zato je i izborna kampanja ove godine počela preuranjeno i to od HDZ-a - rekao je Nikšić. 

Ističe da je stav SDP-a potpuno jasan, a on je da ta stranka neće podržati prijedlog HDZ-a, koji, na već postojeće, uvodi nove diskriminacije u izborni proces, saopćeno je iz SDP BiH.

- Nigdje u svijetu ne postoji praksa da se narodi pretvaraju u izborne jedinice, što je osnova njihovog prijedloga - naveo je Nikšić i ambasadora Koča upoznao sa prijedlozima SDP-a o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Predsjednik SDP-a smatra da postoji većina u državnom Parlamentu, koja će izglasati prijedlog tehničkih, odnosno, prema mišljenju SDP-a, suštinskih, izmjena Izbornog zakona BiH, u vidu uvođenja novih tehnologija u izborni proces.

- Time bi se zaustavile zloupotrebe prilikom brojanja glasova i izborna volja bila bi rezultat volje građana. Osim toga, na federalnom nivou smo, zajedno sa DF-om, u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji treba razmatrati na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta. Očekujemo podršku prijedlogu u oba Doma - dodao je Nikšić.

Upoznao je turskog ambasadora s jačanjem organizacija SDP-a širom BiH, što je imalo dobar odjek u javnosti i ostalim dijelovima BiH.

- Mi u SDP-u smatramo da je važno imati ljude u svim dijelovima države, koji hoće da jačaju BiH i učine je boljim mjestom za život - zaključio je Nikšić. 

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.