15.1.2018. 18:32
0
Neće biti raspuštanja Parlamenta FBiH, za dva dana sjednica o Budžetu za 2018. godinu
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara vjeruje u pozitivan ishod današnjeg sastanka predstavnika Federalne vlade i Parlamenta, na kojem treba otkloniti zastoj u radu Parlamenta BiH kako bi se poslanici mogli izjasniti o ovogodišnjem budžetu FBiH.

Čavara je prisustvovao dijelu sastanka poslaničkog kluba stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (Klub HDZ-HNS), koji traje uporedo s razgovorima predstavnika Vlade i Parlamenta.

Novinarima je rekao da vjeruje u pozitivan ishod prvog sastanka, a u tom slučaju, dodao je, ne bi bilo razloga da se poslanici bloka HDZ-HNS, u narednim danima ne vrate u poslaničke klupe.

Tokom popodneva je bilo još informacija, mada nezvaničnih, da će razgovori predstavnika Vlade i Parlamenta završiti uspješno i da će Federalni parlament zasjedati ubrzo kako bi se poslanici izjasnili o budžetu.

Upitan za mogućnost eventualnog raspuštanja Parlamenta zbog toga što Federacija BiH još nije dobila ovogodišnji budžet kao akt potvrđen u Parlamentu, Čavara je kazao da takvu mogućnost dozvoljava Ustav FBiH, ali i da se on zasad ne želi odlučiti na takav korak.

To bi učinio samo ukoliko bi se stvari zakomplicirale do te mjere da bi raspuštanje Parlamenta bila manje loša opcija.

Zasad je Čavarina procjena da ne treba raspuštati Parlament jer bi to u aktuelnom trenutku bilo jako štetno za Federaciju BiH.

Sastanak predstavnika Federalne vlade i kolegija oba doma Parlamenta traje od 15.00 sati. Akteri pokušavaju približiti stavove parlamentarnih političkih stranaka kako bi otklonili zastoj u radu Parlamenta, nastao prije Nove godine zbog određenih političkih nesuglasica. 

Prvenstveno je cilj  otkloniti blokadu da bi ovogodišnji budžet FBiH, akt koji je na vrijeme predložila Vlada, dobio potvrdu oba doma Parlamenta, bez čega ne može stupiti na snagu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.