17.1.2018. 11:48
0
Damir Bećirović: HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona je diskriminatorski
Poslanik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Damir Bećirović ocijenio je diskriminatorskim izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je predložila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), istakavši da ih je u tom obliku nemoguće usvojiti.

- Nadam se da ćemo razgovorima doći do nekih rješenja, samo što smo očigledno već ušli u izbornu godinu i nemamo baš mnogo vremena za promjenu izbornog zakonodavstva - kazao je Bećirović novinarima u Sarajevu.

Komentarišući prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji je uputila SDA, kazao je da je naročito sporan dio njihovog prijedloga u vezi sa Mostarom jer, po njemu, to nije način na koji bi to pitanje trebalo riješiti.

- Mi smo u zajedničkom prijedlogu DF-a i Socijaldemokratske partije (SDP) dali rješenje koje se tiče izbornih jedinica i Mostara - podsjetio je, uz ocjenu da je njihov prijedlog prihvatljiv.

Napomenuo je da je prilikom razgovora o izboru delegata u Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH došlo do određenog konsenzusa te zaključio da u tom pogledu postoji određena mogućnost za napredak u pregovorima.

Predloženim izmjenama i dopunama HDZ-a regulira se se izbor članova Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda te izbor delegata u Domu naroda FBiH i izbori u Mostaru. 

Iz SDA je ranije poručeno kako oni neće podržati ovaj prijedlog, jer on u sva tri dijela šteti vitalnom nacionalnom interesu Bošnjaka. Oni smatraju da problem izbora članova Predsjedništva BiH treba riješiti uvažavajući presudu Evropskog suda za ljudska prava.   

SDA smatra da formiranje izbornih područja u Mostaru mora biti dogovor i Srba i Bošnjaka i Hrvata kako bi se izbjegao inžinjering sračunat na dominaciju jednog naroda.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.