17.1.2018. 12:04
0
"Alisa Mutap je sa slike prepoznala jednog od napadača. U svojoj izjavi od 10.02. je vjerovatno nešto slično rekla"
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je trebao biti održan nastavak suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića.

Vještak mašinske struke Jasmin Bijedić nije uspio izvršiti vještačenje zbog problema sa pribavljanjem dokumentacije i CD-ova sa snimcima, a o čemu je Sudsko vijeće upoznao advokat optuženih Rusmir Karkin.

Karkin je tražio i da Sud dozvoli saslušanje Alise Mutap zbog novih okolnosti i saznanja, što je sudija Igor Todorović odbio uz objašnjenje da je „pratila tok suđenja“. I raniji prijedlog odbrane da se Mutap pozove kao svjedok je odbijen.

Za naredno ročište koje je zakazano za 29. januar bit će pozvani svjedoci Nermin Halilović, Elvedin Boja i Senad Mešić, uposlenici MUP KS. Advokat Karkin je kazao da će prilikom ispitavanja navedenih svjedoka koristiti materijalne dokaze koji su već navedeni u spisu.

Karkin je također Sudu ali i Tužilaštvu KS dostavio podnesak za dostavljanje 200 dokaza koji su taksativno pobrojani, a koje je Tužilaštvo do sada krilo pa čak i tvrdilo da ne postoje.

Sudija Igor Todorović kazao je da „se nalaže Tužilaštvu KS da postupi po podnesku odbrane optuženih te da odbrani stave na raspolaganje tražene dokaze.“

Nakon izlaska iz sudnice, otac ubijenog Dženana Memića Muriz Memić kazao je da nakon dvije godine čekanja Sud naložio da se daju dokazi.

- Oni su to trebali dati u oktobru 2016. godine. Vidjeli smo da se Tužilaštvo nije bunilo, znači dokazi postoje oni su sakriveni. Očigledno je nekome stalo da se istina sakrije, ali ja stati neću ja idem dalje. Advokat odbrane je došao do izjave Alise Mutap od 10. februara zašto su tu izjavu krili? Tužilaštvo više ne može sakriti dokaze koje ima.

Opunomoćnik porodice Memić advokat Ifet Feraget kazao je da je od ranije poznato da je Alisa Mutap saslušana 10.02.2016. i da je to jako dugo trajalo.

- Ono što je bitno jeste da je Alisa Mutap sa slike prepoznala jednog od napadača. U svojoj izjavi od 10.02. je vjerovatno nešto tako isto rekla. Među tih 200 dokaza se krije svakako i izjava Alise Mutap o tome koga je ona kao jednog od napadača prepoznala. U tome svemu značajnu ulogu odigrao je njen otac koji je te podatke dostavio MUP-u i tražio zaštitu za svoje dijete. Logičan zaključak je da je to neko koga se treba čuvati – kazao je Feraget.

Advokat Karkin pojasnio je na koje načine je vještak Bijedić onemogućen da uradi traženi nalaz.

- Vještak je neuspješno pokušao pribaviti svu dokumentaciju i sve materijalne dokaze koji su mu potrebni za ovo vještačenje. Od MUP KS koji drži u posjedu kombi T4 koji je bio u vlasništvu Ljube Seferovića vještak nije mogao pogledati do današnjeg dana kao i to da mu nisu obezbijedili materijalne dokaze koji su bili predmet ranijih vještačenja, ovaj komadić boje koji je pronađen na licu mjesta, komadići stakla, plastike itd. Druga okolnost koja je više smiješna je da je vještak izvršio uvid u spis Kantonalnog suda obilježio svu materijalnu dokumentaciju koja mu je potrebna za vještačenje, a između ostalog je odvojio niz CD-a na kojima se nalazi snimak rekonstrukcije koji je uradio vještak Ševal Kovačević. Tražio je da mu se uradi kopija tih CD-ova, kako se inače CD-ovi kopiraju, međutim da li slučajnom pogreškom da li namjerno tehnika Kantonalnog suda je fotokopirala CD-ove, dala mu u papiru kopije tih CD-ova.

Karkin je pojasnio da je vještaku dao kopiju svojih CD-ova da bi spriječio daljnje odlaganje nalaza.

- Vidjet ćemo da li će biti nekih prigovora za zakonitost odnosno istinitost dokaza koje imam, ali ću izjaviti i da su to dokazi koje mi je dostavilo Tužilaštvo da ja s istim nisam manipulisao ni na koji način i unaprijed najavljujem mogućnost takvih prigovora – kazao je Karkin navodeći da se nada da će do narednog ročišta vještak uspjeti završiti svoj nalaz. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.