17.1.2018. 16:32
0
Bevanda: Nadam se da će budžet danas biti usvojen
Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izrazio je nadu da će Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH biti podržan na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te da će biti upućen u Dom naroda.

Bevanda je danas novinarima u Sarajevu kazao da uvažava poslanike jer oni su ti koji donose odluke, dodajući da nakon završene rasprave nije čuo mnogo kritika n proračun.

- Više su to bile neke političke konotacije, a ja ću se u svom obrazloženju i odgovorima držati toga da je Proračun napravljen u skladu sa Zakonom o fiskalnom vijeću i Zakonom o financiranju institucija - rekao je.

Po njemu, proračun koji je dostavljen poslanicima je "kvalitetan i pošten" i niti u jednom dijelu nije diskriminatoran ni prema kome.

Naravno, dodao je, svi imaju različite vizije o tome da li je potrebno više ili manje novca.

Podsjetio je da su ukupni proračunski zahtjevi iznosili 1.300.000 KM te da su svedeni na 950 miliona KM, od čega je 750 miliona od indirektnih poreza, a ostalo su prihodi.

- Od 950 miliona KM na plaće uposlenih i materijalne troškove ide 870  miliona KM- naveo je Bevanda, istakavši da je ostvaren i prostor za kapitalna ulaganja.

Također, napomenuo je da su u prethodnom periodu uradili mnogo jer su se tokom svake godine nastojali riješiti izdataka za smještaj institucija u Sarajevu.

Dodao je da će se u drugom čitanju o amandmanima izjašnjavati Komisija za financije i proračun, a nakon toga i Predstavnički dom.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.