18.1.2018. 20:00
0
Do sada je pronađeno preko 70 posto od 30.000 nestalih osoba, broj novopronađenih grobnica se smanjuje
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je danas bila domaćin sastanka koji je u Sarajevu održan s porodicama nestalih iz Bosne i Hercegovine kako bi se predstavila kontinuirana pomoć ICMP-a BiH i saradnja s porodicama i organima vlasti na pronalaženju i identifikaciji 7.000 osoba, koliko se procjenjuje da je nestalo u periodu 1992-95. godine.

Do sada je pronađeno preko 70 posto od 30.000 osoba nestalih u sukobima u 1990-im. Unatoč stalnim naporima koje nadležni organi vlasti u BiH ulažu u pronalaženje preostalih nestalih osoba, broj novopronađenih grobnica se od 2009. godine smanjuje.

ICMP će nastaviti pružati pomoć organima vlasti u BiH na rješavanju pitanja u vezi neidentifikovanih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama u BiH i pogrešne identifikacije do kojih je došlo prije nego što je ICMP 2001. godine uvela testiranje na osnovu DNK.

ICMP će i dalje provoditi aktivnosti Forenzičke antropologije i arheologije i nastavit će da BiH-u omogućava pristup DNK testiranju i utvrđivanju podudarnosti.

Predstavnici porodica koji su prisustvovali sastanku su se jednoglasno složili da ICMP mora nastaviti sa svojim radom.

- Kao i ostali, ne slažem se s prijedlogom da se genetski materijali porodica predaju vlastima BiH. Imamo povjerenje u ICMP i vjerujemo da će ICMP nastaviti saradnju sa vlastima BiH - izjavila je Nura Begović iz udruženja Žene Srebrenice.

Sjedište ICMP-a se u jesen 2015. godine preselilo u Hag, dok su nove prostorije zvanično otvorene krajem oktobra ove godine. U okviru posljednje faze prelaska, ICMP je iz Bosne i Hercegovine u Hag izmjestila svoj globalni laboratorijski sistem za analizu DNK. To je u skladu sa Sporazumom o statusu i funkcijama ICMP-a iz 2014. godine kojim je regulisano da ICMP treba svoje sjedište preseliti u Hag u cilju ostvarivanja svog novog međunarodnog mandata.

Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, je istakao da će ICMP-a nastaviti pružati pomoć iz svog novog sjedišta u Holandiji i da će prilikom provođenja testova za identifikaciju na osnovu DNK analize nastaviti primjenjivati najrigorozniji režim zaštite podataka u cilju osiguravanja zaštite i privatnosti genetskih i ličnih podataka koje su dostavile porodice nestalih.

- Kako je utvrđeno kada su porodice dostavljale podatke i kako je zagarantovano pravilnicima o zaštiti privatnosti ICMP-a i njezinim imunitetom u skladu s međunarodnim pravom, podaci koje dostavljaju porodice se trećoj strani mogu dostaviti samo ukoliko postoji izričita dozvola svake osobe koja je dostavila te podatke - istakao je.

ICMP sarađuje s vladama, organizacijama civilnog društva, pravosudnim institucijama, međunarodnim organizacijama i drugima širom svijeta u cilju rješavanja pitanja osoba koje su nestale usljed oružanih sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala i drugih uzroka.

Kao jedina međunarodna organizacija koja je isključivo posvećena ovom pitanju, ICMP se aktivno angažira na razvoju institucija i kapaciteta civilnog društva, unapređenju zakonodavstva, jačanju društvenog i političkog zagovaranja, te razvoju i pružanju tehničke i stručne pomoći u pronalaženju i identifikaciji nestalih, saopćeno je iz ICMP-a. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.