19.1.2018. 15:59
0
Podignuta optužnica protiv Miće Praštala: Zlostavljao Bošnjake i Hrvate, osumnjičen i za ubistva ljudi
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Miće Praštala koji se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optužnica ga tereti da je od maja do septembra 1992. godine sudjelovao u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a, Teritorijalne odbrane i pripadnika milicije usmjerenog protiv civilnog stanovništva muslimanske i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most i Ključ, a u kojem su granatirani civilni objekti, stanovništvo ubijano, istjerano iz domova koji su pljačkani i paljeni, te odvođeno na mjesta gdje su skupljani i razdvajani, a potom zatvarani u formirane zatočeničke objekte u Sanskom Mostu i Ključu, gdje su zatočeni muškarci bili izloženi fizičkim i psihičkom zlostavljanju, a veliki broj zatočenika transportovan u logor „Manjača“, ili potjeran na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH.

Praštalo se tereti da je bio svjestan tog napada, kao i da njegove radnje čine dio tog napada, te da je u svojstvu komandanta 6. bataljona, koji je bio u sastavu 6. sanske brigade VRS-a, učestvovao u progonu civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, na način da je naredio, izvršio, te znao, a nije spriječio niti kaznio, ubistva, zatvaranja i druga teška oduzimanja fizičke slobode suprotna osnovnim pravilima međunarodnog prava, saopćeno je iz Suda BiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.