22.1.2018. 19:15
0
Wigemark u APIK-u: Bezrezervna podrška u borbi protiv korupcije
Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, danas je posjetio Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, gdje se sastao sa direktorom ove institucije Hasimom Šabotićem i njegovim zamjenikom Draganom Slipcem.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnom stanju u BiH kada je riječ o borbi protiv korupcije, modalitetima prevencije korupcije, te o ulozi Agencije u ovom procesu.

Direktor Šabotić ukratko je informirao ambasadora Wigemarka o dosadašnjim rezultatima rada Agencije, naporima koje poduzima ova institucija u vezi sa prevencijom i koordinacijom borbe protiv korupcije, ali i sa nedostacima zakonskih rješenja koja reguliraju ovu oblast u BiH. U tom smislu, rukovodstvo Agencije tokom sastanka posebno se osvrnulo na nedostatke zakonskih rješenja koje tretiraju oblast sukobu interesa u institucijama BiH, zaštitu prijavitelja korupcije, te je ukazano na brojne manjkavosti Zakona o Agenciji.

Ambasadora Wigemarka zanimalo je sa kakvim kadrovskim i materijalno-tehničkim resursrima radi Agencija, kakve ima kapacitete da odgovori zadacima koji su pred nju postavljeni, te kakva je saradnja Agencije sa pravosudnim, ali i drugim institucijama na nivou države, entiteta i kantona. Ambasador Wigemark je također naglasio važnost usvajanja Zakona o sukobu interesa, koji bi značajno doprinio borbi protiv korupcije.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH izrazio je bezrezervnu podršku Agenciji i njenim naporima u borbi protiv korupcije, te je pozvao sve relevantne aktere u BiH da u potpunosti sarađuju sa ovom institucijom.

Na koncu je zaključeno da je borba protiv korupcije jedno od najvažnijih pitanja na putu BiH ka evropskim integracijama, te da je poštivanje vladavine prava ključno u tom procesu. 

(NAP/Amila Alijagić)

Wigemark
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.