23.1.2018. 14:59
0
Dunović: Stavovi HDZ-a jasni, sada i SDA treba reći da nisu za multietničku BiH
Odgođena je vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj se trebao razmatrati prijedlog SDP-a i DF-a o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

Na sjednici se nisu pojavili poslanici iz SDA i HDZ-a BiH. Iz opozicije su ranije najavili da je predloženi zakon u skladu sa modernim evropskim principima, te da sprječava dalju etničku podjelu zemlje. 

Šef kluba DF-a Dženan Đonlagić istakao je da je SDA svojim nedolaskom na sjednicu Parlamenta između HDZ-a i države izabrala svog koalicionog partnera - HDZ.

- Ovaj zakon je obaveza Parlamenta koja traje 15 godina – kazao je Đonlagić dodajući da je prijedlog tog zakona koji je izradio SDP i DF u skladu sa Ustavom i Izbornim zakonom BiH te da bi usvajanjem tog zakona konačno ispunila ta dugogodišnja obaveza.

Šef Kluba SDP-a Elvir Karajbić rekao je da nema razlike između SDA i HDZ te da oni zajedno ruše BiH.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović izjavio je novinarima da je zabrinut za stanje u Federaciji. Poručio je da su iz SDA i HDZ-a BiH uskratili demokratsko pravo svojim zastupnicima da uopće razgovaraju o multietničkoj BiH, naročito sa aspekta Federacije. 

„Uskraćuje nam se da BiH vidimo kao multietničku državu – rekao je Dunović. Dodao je da su stavovi HDZ po tom pitanju uređenja Bosne i Hercegovine poznati i da, rukovodstvo HDZ-a to ne kriju. Poručio je da i SDA svojim glasačima treba objasniti da su odustali od multietničke BiH.

Iz A-SDA su poručili da se SDA predstavlja kao isključivi zaštitnik bošnjačkog naroda, ali da njihovi postupci to ne dokazuju. Iz SBiH i Naše stranke također su ocijenili nedemokratskim to što iz SDA i HDZ-a nisu došli na vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.