25.1.2018. 17:33
0
Brkić:Zemlje članice NATO-a prate proces ispunjavanja kriterija iz Tallina
Jedanaesta sjednica Povjerenstva za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine održana je danas pod predsjedanjem predsjedatelja Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH i zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića.

Brkić je upoznao članove Povjerenstva o aktivnostima u svezi NATO integracijskog procesa BiH u proteklom razdoblju, dao presjek stanja i pregled narednih obveza.

Istaknuo je da zemlje članice NATO-a intenzivno prate proces ispunjavanja kriterija iz Tallina kao glavnog uvjeta za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

BiH je ohrabrena da nastavi s tim procesom. Tražena je jasna potpora od zemalja članica NATO-a za aktiviranje MAP-a. Održane su i redovite bilateralne konzultacije s pojedinim državama, kao i u samom sjedištu NATO saveza u Briselu.

Povjerenstvo je zauzelo stav da je potrebno više raditi na promociji NATO integracija kroz javnu diplomaciju, zbog veće vidljivosti procesa.

Povjerenstvo za NATO integracijski proces BiH, je ispunjavajući preuzete obveze BiH, koje proizlaze iz NATO programa „Partnerstvo za mir“, početkom 2017. godine izradilo je prijedlog Individualnog partnerskog akcijskog plana (IPAP) za razdoblje 2017-2019, u kojemu su definirani ciljevi i aktivnosti koje BiH planira provesti u navedenom razdoblju.

Tijekom druge polovice 2017. godine, provedene su potrebne procedure u svezi s usuglašavanjem dokumenta s Glavnim sjedištem NATO u Briselu koje je dokument usvojilo 11. prosinca 2017. godine. Slijedi zakonska procedura usvajanja dokumenta na Vijeću ministara BiH.

Povjerenstvo je također razmatralo i usvojilo prijedlog Izvješća o radu za drugu polovicu 2017. godine. Na sastanku je razgovarano i o kadrovskim pitanjima u okviru Povjerenstva, priopćeno je iz Ured za odnose s javnošću MVP-a BiH.

 (FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.