25.1.2018. 20:15
0
Gradonačelnik Zenice traži pomoć od premijera Novalića
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uputio je pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću u kojem traži hitnu pomoć građanima Zenice u prevazilaženju aktualne situacije vezano za status radnika Željezare.

U pismu, Kasumović navodi da blokada poslovanja od  Porezne uprave Federacije BiH i pokretanje procedure stečaja nad tim preduzećem, u vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, može uzrokovati i veće gubitke nego što su trenutno.

 - Opće poznato je da je dio državnog duga prema Kuvajtu, od oko 60 miliona dolara, prebijen preko imovine Željezare Zenica prilikom osnivanja BH Steel Company, te da je preostali dio Željazare Zenica sa velikim brojem radnika ostavljen sa imovinom velike vrijednosti, ali bez potrebne pomoći države i mogućnosti da bude samoodrživ - ističe u svom pismu Kasumović.

Vlada Federacije BiH kao vršilac ovlaštenja vlasnika nad Željezarom Zenica je i najodgovornija i najpozvanija da pristupi ispunjavanju opravdanih zahtjeva radnika Željezare Zenica i aktualnu situaciju moguće je prevazići promptnim djelovanjem u smislu ispunjavanja zahtjeva radnika, a što bi bilo u iskladu sa važećim propisima i u perspektivi vodilo trajnijem rješenju.

- U tom kontekstu, molim Vas da Vlada Federacije i resorno ministarstvo iznađu potrebna sredstva za uplatu doprinosa i dijela neisplaćenih plaća radnicima, čime bi se stvorile pretpostavke da se određeni broj radnika penzioniše, a preostali  radnici do najavljenog osnivanja novog preduzeća ostvare prava po osnovu nezaposlenosti kod Službe za zapošljavanje - kaže se u ovom pismu.

S obzirom na to da sudbinu Željezare Zenica, koja je sinonim Grada Zenice, i sudbinu njenih radnika, dijele svi građani Zenice, gradonačelnik Fuad Kasumović na kraju pisma premijera Novaliću moli za razumijevanje i apeluje na hitno postupanje, jer trenutna situacija šteti svima, a građani Zenice u uslovima blokade postaju svojevrsni taoci nerada i nefunkcionisanja drugih institucija na višim nivoima.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.