27.1.2018. 14:10
0
Tehničke izmjene Izbornog zakona omogućavaju da izbore odluče birači, a ne brojači
Dok se u javnosti ne prestaje pričati o izmjenama Izbornog zakona BiH kojim će se implementirati presude Ustavnog suda BiH, kao i one iz Strazbura, malo je onih koji se obaziru na tehničke izmjene koje su u parlamentarnoj proceduri, a koje će omogućiti da izbore odluče glasači, a ne brojači.

Nezavisni blok zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pripremio je izmjene Izbornog zakona koje se odnose na izgradnju povjerenja u birački proces, osiguravanje mogućnosti elektronskog glasanja te transparentan rad biračkih odbora i lokalnih izbornih komisija.

Izmjene Izbornog zakona BiH u prvom čitanju su dobile neophodnu većinu, a one se odnose samo na oblasti koja nema etnički predznak, nego je to pitanje demokratičnosti, transparentnosti i povjerenja u izbore i sistem države.

- Našim rješenjima želimo omogućiti i elektronsko glasanje svim biračima, te pojačati nadzor i odgovornost u radu biračkih odbora i brojanja glasova - pojasnio je poslanik i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Naredno razmatranje ovog prijedloga u drugom čitanju bit će 31. januara za kada je zakazana nova sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

 
(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.