28.1.2018. 15:00
0
Wigemark: Sarajevo treba da održi nasljeđe multietničkog i evropskog grada
Molitvom za mrtve i odavanjem počasti ubijenim Jevrejima i svim drugim nevinim žrtvama Drugog svjetskog rata jučer je u Jevrejskoj općini u Sarajevu obilježen 27. januar - Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Šest miliona Jevreja ubijeno je tokom Drugog svjetskog rata, umirući u najstrašnijim mukama, spaljivani su u gasnim komorama u brojnim logorima od kojih je najsmrtonosniji bio Auschwitz gdje je ubijeno više od milion ljudi.

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta svijet obilazi i priča iz Sarajeva, kada je muslimanka koristila svoj veo da pokrije žutu zvijezdu svog jevrejskog komšije Kavila.

Nacisti su prisilili Jevreje da nose žutu šestokraku zvijezdu na odjeći – da bi bili jasno prepoznatljivi. To nije značilo samo izopćenje iz društva, već je to bila i priprema za holokaust.

Vojska nacističke Njemačke je u na teritoriji bivše Jugoslavije počela ratovati tokom 1941. godine. Sarajevo je palo pod vlast Nezavisne države Hrvatske. Pucnji su odjekivali svaki dan u ulici gdje je živjela porodica Hardaga. Mustafa i Zejneba Hardaga su muslimani, koji su živjeli u Sarajevu u vrijeme II svjetskog rata.

Njihovi prijatelji bili su Jevreji Yosef Kavilio, njegova supruga i kćerka. Sarajevo je bombardovano iz zraka, a kuća porodice Kavilio je uništena. Pobjegli su, a prvi čovjek koji im je ponudio utočište bio je Mustafa Hardaga. 

Iz tog perioda ostala je zabilježena i fotografija kako Zejneba Hardaga na ulici svojom odjećom prikriva žutu šestokraku zvijezdu kod susjeda Kavilija, kako bi izbjegao da bude uhapšen.

„Zbog toga Sarajevo uvijek treba da nastoji da održi i njeguje svoje živo nasljeđe, kao multietnički i multikulturalni evropski grad“, napisao je na svom Twitter profilu šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark, uz fotografiju muslimanke koja prikriva žutu zvijezdu na odjeći svog komšije Jevreja.

Porodica Kavilio će nakon toga otići da živi u Izrael.

Pedeset godina kasnije, Sarajevo je bilo pod jakom opsadom. Život porodice Hardaga bio je ugrožen. Sa položaja Karadžićevih Srba na grad je svaki dan ispaljivano na stotine granata, a ljudi su ginuli i od snajpera. 

Prijatelji Hardaga iz Izraela su osigurali da oni izađu iz opkoljenog Sarajeva. U Izraelu su ih dočekali najviši zvaničnici te države, zajedno sa Kavilio porodicom.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.