30.1.2018. 18:15
1
Vučić: Republika Srpska je bosanskohercegovački entitet nastao u Dejtonu
Republika Srpska je entitet nastao u Dejtonu. Mislim da su tu stvari čiste, poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tokom sastanka u Istanbulu sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

"Mi ne želimo da urušavamo vaš teritorijalni integritet, molimo vas da takav odnos imate prema Republici Srpskoj, koja je Dejtonom stvoreni entitet na teritoriji BiH. Mislim da su tu stvari čiste“, rekao je Vučić, prenosi agencija Patria.

Vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, s druge strane, pokušavaju nametnuti tezu da je taj entitet nastao 9. januara 1992. godine, kada su predstavnici bosanskih Srba jednostrano, na dijelu međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine proglasili Srpsku republiku Bosnu i Hercegovinu.

Eksperti za međunarodno pravo objašnjavaju da ukoliko bi takva pogrešna teza bila prihvaćena, to bi značilo da entitet Republika Srpska ima pravo i na odcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

Vučić, kao ni srbijanska premijerka Ana Brnabić ove godine nisu bili na proslavi 9. januara u Banja Luci.

(NAP/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.