31.1.2018. 9:15
0
Od sutra veće cijene goriva u BiH
Od sutra na snagu stupa izmijenjeni Zakon o akcizama BiH te će cijene goriva skočiti za oko 18 feninga po litri, a građani sa strepnjom čekaju novi talas poskupljenja mnogih proizvoda i usluga jer cjenovnik goriva diktira taj trend.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS kažu za “Nezavisne” da je neminovno da od 1. februara na benzinskim pumpama u RS bude povećana cijena nafte i naftnih derivata shodno zakonu.

Gorivo na pumpama u RS već je 25. januara poskupjelo za pet feninga usljed rasta cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, a sutra će zbog akciza.

“Distributeri nafte i naftnih derivata nisu učestvovali u donošenju izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, te su prinuđeni da cijenu svojih proizvoda povise za iznos koji novim izmjenama ide u državnu kasu, a to je najmanje 18 feninga po litru goriva. Distributeri nafte i naftnih derivata se ne dogovaraju o cijenama jer tržište funkcioniše po principima slobodne trgovine, a distributeri poštuju zakonske propise i na tržištu se prilagođavaju nametnutim izmjenama zakona”, pojašnjava Zoran Berak, sekretar ove grupacije.

Pumpama još nije dostavljen novi cjenovnik, a prema dosadašnjoj praksi, cijene će stupiti na snagu u ponoć, tj. u noći s 31. januara na 1. februar.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.