1.2.2018. 8:48
0
Udruženje „Život sa Down sindromom FBiH“ predstavilo rezultate projekta „I ja idem na posao“
Udruženje „Život sa Down sindromom FBiH“ je održalo konferenciju „I ja idem na posao“ na kojoj su predstavljeni rezultati 5-mjesečnog projekta o radu i zapošljavanju u kome su učestvovale mlade osobe s Down sindromom.

Sam projekat je kreiran na temelju Strategije za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u FBiH 2016-2021 i Zaključnim zapažanjima UN Komiteta za prava osoba s invaliditetom i proveden je u saradnji s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike.

Kroz projekat „I ja idem na posao“, mladi s Down sindromom su bili radno angažovani u 6 kompanija,  uz podršku radnih  asistenata. Osim pripreme za rad mladih, tokom projekta su obučeni i radni asistenti čiji je angažman još jednom potvrdio da su neizostavan dio zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom. S druge strane, poslodavci su uložili maksimalne napore da pripreme svoj radni kolektiv i prilagode radne zadatke osobama s Down sindromom, koje su radile ukupno 850 radnih sati. 
 
Projekat je istovremeno identificirao i analizirao prepreke za zapošljavanje i volontiranje mladih s Down sindromom na otvorenom tržištu rada, i na osnovu dobijenih rezultata su pripremljene Smjernice namijenjene svim učesnicima u procesu zapošljavanja - od porodice, obrazovnih institucija, preko službi i agencija za zapošljavanje, do poslodavaca. 

Na konferenciji je prikazan i dokumentarni film „I ja idem na posao“, uz istovremeno predstavljanje  Smjernica za posredovanje u zapošljavanju, zapošljavanje i volontiranje mladih s Down sindromom. Učesnici konferencije, veliki broj stručnjaka iz sfere zapošljavanja, kao i predstavnici institucija su veoma aktivno učestvovali u diskusiji o mogućim perspektivama, a sve u pravcu ostvarenja prava na rad mladih s invaliditetom. 
O želji za radom, na konferenciji su govorili i mladi s Down sindromom, od kojih sve počinje i kojima moramo dati glas da sami iskažu ono što žele. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.