5.2.2018. 14:11
0
Potvrđena prvostepena presuda Zdenku Anadabaku za ratni zločin
Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženog Zdenka Andabaka nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja, donijelo je presudu kojom se žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odbijaja kao neosnovana, pa se presuda Suda Bosne i Hercegovine potvrđuje, saopćeno je iz tog suda.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 24.03.2017. godine optuženi Zdenko Andabak oslobođen je optužbe da je radnjama opisanim u izreci navedene presude počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo BiH i to zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka (član 297. ZKP BiH) i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja (član 296. tačka c) ZKP BiH), s prijedlogom da drugostepeno vijeće Suda BiH žalbu uvaži, prvostepenu presudu preinači, te optuženog oglasi krivim i kazni po zakonu ili da presudu ukine i odredi održavanje pretresa pred vijećem Apelaciong odjeljenja.  

Branilac optuženog je dostavio odgovor na žalbu s prijedlogom da Apelaciono vijeće Suda BiH odbije žalbu Tužilaštva BiH i u cjelosti potvrdi prvostepenu presudu.

Na sjednici Apelacionog vijeća, 10.11.2017. godine, tužilac je usmeno iznio žalbu, te je izjavio da u cjelosti ostaje pri istaknutim žalbenim prigovorima. Branilac optuženog, takođe, je usmeno iznio odgovor na žalbu Tužilaštva, ističući da su svi žalbeni prigovori neosnovani. Optuženi se pridružio navodima branioca.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.