6.2.2018. 11:28
0
Juncker upozorio balkanske zemlje da riješe granične sporove
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je balkanske zemlje koje se nadaju pridruženju EU da nijedna od njih neće biti pozvana u članstvo dok ne riješi sve granične sporove sa svojim susjedima.

Juncker je u utorak poručio evropskim poslanicima da "ti problemi moraju biti riješeni prije pristupa, ili neće biti novih pristupa".

Njegovo upozorenje uslijedilo je nakon obraćanja hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Evropskom parlamentu.

Hrvatska i Slovenija - obje članice EU - uvučene su u pogranični spor koji proističe iz raspada bivše Jugoslavije u 1990-im. Među brojnim tačkama njihovog sporenja je neslaganje oko međunarodne presude koja omogućuje Sloveniji neometan pristup Jadranskom moru.  

Juncker je predložio da bi se Srbija i Crna Gora mogle pridružiti bloku do 2025. godine ukoliko ispune sve uslove za članstvo, prenosi Associated Press.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.