7.2.2018. 16:20
0
Dogovori o ubrzanju prelaska granice za stanovnike pograničnog područja
Načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić razgovarao je u srijedu u Slavonskom Brodu s dopredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, Josipom Jerkovićem o ubrzanju prelaska državne granice za stanovnike pograničnog područja, a najavljen je i nastavak projekta "Jedna hrvatska županija – jedna obnovljena kuća u BiH".

Brži prelazak graničnih prijelaza na području Brodsko-posavske županije važan je za veliki broj stanovnika Slavonskog Broda i okolice, koji su se u ovom dijelu Republike Hrvatske nastanili nakon što su tijekom rata u BiH bili protjerani iz Bosanske posavine, javlja Hina. 

"Razgovarali smo o nizu stvari koje treba rješavati u cilju sigurnosti i bržeg prelaska granice s obje strane rijeke Save. O mogućnosti izdvajanja zasebne trake za brži prelazak granice razgovarali smo ranije i s ministricom vanjskih poslova. Time bi se povećao i broj pograničnih iskaznica. Prednost prelaska važna je za veliki broj osoba koje svakodnevno prelaze granicu. U pojedinim slučajevima oni koji prelaze granicu svakodnevno voze i hranu svojim roditeljima", rekao je Jerković.

 Na upit novinara Jerković je potvrdio nastavak humanitarnog projekta  "Jedna županija - jedna obnovljena kuća u BiH" u organizaciji Udruge povratnika bosanske Posavine. 

Projektu se provodi u suradnji županija iz Republike Hrvatske i Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih iz Bosanske posavine, a zamišljen je na način da svaka županija u Hrvatskoj obnovi po jednu kuću u Bosanskoj posavini u koju bi se vratili raseljeni i izbjegli Hrvati iz Posavine. 

 "Ova akcija usmjerena je na osobe koje isključivo žive na području BiH. Do sada je potpisano 13 ugovora, a ovih dana očekujemo potpisivanje ugovora i sa županima Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije, te uskoro potpisivanje sporazuma s Koprivničko-križevačkom županijom", rekao je Jerković.

Dodao je kako očekuje da će kroz projekt biti pomognuta izgradnja dvadesetak kuća.

"Kao servis građana, nastojat ćemo poboljšati sva statusna pitanja hrvatskih građana s obje strane granice. Ovo je početna faza razgovora", kratko je komentirao sastanak Antun Valić, načelnik PU brodsko-posavske.

 Na području ove policijske uprave nalaze se tri granična prijelaza s Bosnom i Hercegovinom: Stara Gradiška, Slavonski Brod i Slavonski Šamac. 
       
(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.