8.2.2018. 16:13
0
Emir Suljagić:Dok je BiH slala oružje za borbu protiv ISIL-a, iz Hrvatske je oružje pronalazilo put do terorista
Bivši zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Emir Suljagić, danas politički savjetnik Građanskog saveza objašnjava da je samo u vrijeme njegovog mandata u ministarstvu Bosna i Hercegovina poslala veće količine naoružanja Iraku u borbi protiv grupe ISIL, (samoproglašena Islamska država Iraka i Levanta) pa je u tom kontekstu besmislena i izjava predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je poručio da bi građanska Bosna i Hercegovina značila stvaranje islamske države.

„Oni koji žele građansku državu, ja ih poštujem. Samo danas u BiH kazati građanska država to znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, to vam znači, u osnovi, islamsku državu“, izjavio je novinarima Čović tokom posjete Zagrebu, aludirajući na Bošnjake koji su najbrojniji narod u zemlji.

Suljagić u komentaru za novinsku agenciju Patria kaže da nakon te izjave Čovića, on ne vidi načina kako bi se sa predsjednikom HDZ-a moglo nastaviti pregovarati u vezi daljnjih evropskih procesa u Bosni i Hercegovini.

Suljagić ocjenjuje da su u BiH po srijedi dva procesa; jedan je taj u kojem Čović javni prostor okupira opasnim izjavama o islamskoj državi, a drugi, suštinski, je da on istovremeno pokušava ukinuti demokratiju u zemlji. 

„Čović i HDZ vrše brutalni pritisak na Ustavni sud u slučaju apelacije koju je podnijela Borjana Krišto s krajnjim ciljem da suspenduje demokratski poredak u zemlji, i da Milorad Dodik i on putem Ustavnog suda, a ne demokratski izabranog parlamenta, upravljaju Bosnom i Hercegovinom“, kaže Suljagić. Dodaje da je BiH slala oružje i municiju za borbu protiv ISIL-a kao članica globalne mreže za borbu protiv te organizacije, a da je oružje iz vojnih viškova Hrvatske u isto vrijeme pronalazilo put do terorističkih formacija u Iraku i Siriji.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.