9.2.2018. 17:30
0
Za oko mjesec dana projekat sanacije klizišta u Dolini heroja na Sutjesci
Za oko mjesec trebalo bi da bude sačinjen plan sanacije klizišta u Dolini heroja na Tjentištu, najavila je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić.

Ona je danas sa predstavnicima Direkcije za obnovu i razvoj, Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju i Zavoda za geologiju u RS-u posjetila lokaciju na kojoj se 3. februara aktiviralo klizište ugrozivši partizansku spomen-kosurnicu, iznad koje je i spomenik Bitke na Sutjesci.

U narednih desetak dana trebalo bi da se završe geodetski radovi na terenu Tjeništa, gdje se usljed obilnih padavina otisnulo više od 25.000 kubika zemlje. 

- Računamo da će se za desetak dana snimiti kompletna konfiguracija terena i predložiti geološke mjere koje su neophodne. Hidrologija će uraditi svoje i onda će na kraju statičari i inženjeri građevinske struke predložiti modus i način sanacije kompletnog kompleksa. Računam da ćemo za mjesec dana imati kompletnu konstrukciju i iznose koji su potrebni - rekla je Golić novinarima.

Iz arhivske dokumentacije klizišta iz 1986. godine vidljivo je, tvrdi ona, da je još prije tri decenije na mjestu današnjeg klizišta evidentirana pukotina, koja tada nije sanirana. 

Golić je zahvalila svima koji su se javili i pružili pomoć odmah nakon informacija da se aktiviralo klizište, potomcima učesnika brigada koje se učestvovale u Bitki na Sutjesci te najavila da će se Vlada RS obratiti za pomoć i UNESCO-u, od kojeg se očekuje oko 40.000 dolara. 

Direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS-a Stevan Jovanović smatra da nema osnova da se optužuju zaposleni u Nacionalnom parku "Sutjeska", jer, kako je naveo, postojeći kanali nisu mogli primiti svu vodu.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.