11.2.2018. 14:52
0
Mirni protest 'Žena Srebrenice' u Tuzli, odata počast Barbari Hren
Članice Udruženja građana "Žene Srebrenice" i danas su se, kao i svakog 11. u mjesecu tokom proteklih godina, okupile na protestima u Tuzli,kako bi mirnom šetnjom podsjetile domaću i svjetsku javnost na zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, te zatražile istinu, pravdu i kažnjavanje zločinaca.

Okupljene na Trgu žrtava genocida Srebrenice, s porukom "Istina nama, kazna zločincima“ Srebreničanke  su i danas  izrazile nezadovoljstvo procesom ekshumacije i identifikacije žrtava, kao i hapšenjem, te procesuiranjem ratnih zločinaca.

Potpredsjednica Udruženja, Nura Begović istaknula je da brojne grobnice još nisu pronađene, naglasivši da jedna po jedna majka, ubijenih tokom genocida u Srebrenici, umiru.

- Naše su obaveze stalne, jer nismo pronašli najmilije. Naša ustaljena poruka i apel su da tražimo i da nećemo odustati od borbe za istinu i pravdu, kao i od pronalaska naših najmilijih - poručila je Begović.

Iskazala je nezadovoljstvo premještanjem laboratorije ICMP-a iz Bosne i Hercegovine u Holandiju, ocijenivši da to  nije najbolji potez, tvrdeći da preživjele žrtve nemaju primjedbi na dosadašnji rad ICMP-a.

Tokom današnjih mirnih protesta proučena je Fatiha za Zinetu Mujić, koja je nedavno preminula, a nije našla svog maloljetnog sina, kojeg je izgubila tokom rata u BiH.

Također, minutom šutnje odata je počast  Barbari Hren, koja je danas sahranjena na katoličkoj parceli, pored gradskog stadiona u Srebrenici, koja je preminula u tuzlanskom Domu penzionera.

Barbara Hren, majka je Rudolfa, pripadnika Armije BiH, jedinog katolika koji je sahranjen u Memorijalnom centru Potočari.

Ženama Srebrenice na današnjem mirnom protestu u Tuzli pridružili su se građani Banovića, Živinica, Lukavca i Tuzle.
 
(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.