12.2.2018. 20:48
3
Milorad Dodik odgovorio Aljoši Čampari: Policija RS-a ne samo da će nabaviti 2.500 pušaka, nego i sve što bude bilo potrebno za specijalnu policiju
Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/Republike Srpske, putem Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme, kupiće 2.500 pušaka za pripadnike ovog ministarstva jer je to njegovo legitimno pravo, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Istočnom Sarajevu.

"Legitimno je pravo MUP-a Republike Srpske da se oprema i obučava za posao koji je predviđen Ustavom, a to je osiguranje bezbjednosti javnog reda i mira i odbrane Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima, reagujući na izjavu ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare da je zabrinjavajuće da MUP RS nabavlja 2.500 komada automatskog oružja, ako je ta informacija tačna. 

"Policija Republike Srpske ne samo da će nabaviti 2.500 pušaka, nego i sve što bude bilo potrebno za specijalnu policiju i što je u standardu regionalnih policija u borbi protiv terorizma i onoga što savremene policije imaju. Znači, to nije ništa drugo, osim modernizacija policije i jačanje njene uloge", istakao je Dodik. 

On je naglasio da ovo predstavlja poruku upućenu građanima Republike Srpske - da imaju organizaciju koja je spremna da očuva mir i stabilnost, ali da je riječ i o poruci drugima, da je RS partner u borbi protiv globalnog terorizma, međunarodnog kriminala, trgovine ljudima. 

"To je jedna sasvim legitimna i legalna akcija i mi nema šta da krijemo. Mi 20 godina nismo imali pravo da opremimo policiju, sada smo to odlučili da uradimo. Ako to nekome smeta, neka pročita Ustav i zakon i vidjeće da je sve usklađeno", kaže Dodik. 

Predsjednik Republike Srpske dodao je da BiH nije nadležna za policiju, niti ima ustavno pravo na to. 

"To što je neko isforsirao i napravio neke vještačke i antiustavne tvorevine, poput Sipe /Agencija za istrage i zaštitu/ i Ministarstva bezbjednosti, to je neka druga stvar, ali to sigurno neće biti u budućnosti. Mi priznajemo samo ono što je Ustavom predviđeno, a moja nadležnost je Republika Srpska", poručio je Dodik. 

On je rekao da će se, ako nekada bude na poziciji na nivou zajedničkih institucija BiH, truditi da se umanji njihov značaj i da se one vrate u okvire Ustava. 

(Srna)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.