13.2.2018. 11:07
0
Guardian: Naoružavanje bosanskih Srba izazivalo strah EU
Britanski magazin Guardian objavio je danas tekst u kojem se navodi kako je MUP RS kupio 2.400 automatskih puški, što je zabrinjavajuće s obzirom na utjecaj Rusije na RS.
Kako se navodi u tekstu Julian Borgera za Guardian, puške će u RS stići uskoro:

"2.500 automatskih pušaka će iz Srbije u RS stići sredinom marta, sedmicama prije nego je planirano otvaranje novog trening centra nastalog pod rusim utjecajem.

Oružje stiže u periodu kada je dugoročni mir i stabilnost u BiH pod prijetnjom. Dejtonski mirovni sporazum je zaustavio rat prije 22 godine, podijelivši zemlju u dva zasebna dijela: RS i FBiH".

Guardian navodi da oružje stiže u trenutku kada je upitna stabilnost BiH i pri tome podsjećaju na ustavno uređenje BiH koje je određeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Dogovor je zaustavio krvoproliće, ali je stvorio sistem koji je nagradio nacionalno kreirane politike.

Ranije ovog mjeseca, Evropska komisija je predstavila novu strategiju za proširenje regije ponudivši zemljama okruženja put ka EU članstvu, ali nije obznanjeno kako BiH može prevazići strukturalne probleme.

Civilno društvo, vlasti BiH kao i zapadne diplomate vjeruju da će lider bosanskih Srba Milorad Dodik koristiti nove snage i naoružanje kako bi učvrstio svoju poziciju pred konkurentima za oktobarske izbore".

Dalje, u tekstu se navodi kako Rusija vidi Dodika kao nekoga ko koči članstvo BiH u NATO-u.

"Rusija, koja vidi Dodika kao nekoga ko brani članstvo BiH u NATO-u, dala je snažnu podršku srpskom separatisti koji je najmanje šest puta bio kod Vladimira Putina od 2014. godine", piše Guardian.

U ponedjeljak je Dodik potvrdio kupovinu oružja, o kojoj je prvi pisao magazin iz BiH Žurnal, te je kazao kako će poduzeti dodatne korake da naoruža policiju za "borbu protiv terorizma".

"To je potpuno legitimna akcija i nemamo šta za kriti. 20 godina nismo imali pravo da naoružamo policiju, te smo sada odlučili da to uradimo", kazao je Dodik", navodi Guardian.

(N1/Alen Avdić)
 
EUGuardian
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.