14.2.2018. 10:42
0
Damir Bećirović: Politički kontroliran pravosudni sistem u BiH pitanje je opstanka naše zemlje
Damir Bećirović, šef Kluba poslanika DF u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u intervjuu za novinsku agenciju Patria govori o aktuelnoj političkoj situaciji, o trenutnim odnosima unutar lijevo orijentiranih stranaka te o onome što opterećuje bh. društvo i običnog čovjeka.
Imali smo jedinstven stav SDP i DF-a oko nastupa na predstojećim opštim izborima. Danas je to dovedeno u sumnju. Šta je budućnost ljevice u BiH? 

Bećirović: Stav o zajedničkom nastupu postoji još uvijek mada se, bar po mom mišljenju, malo radi na operacionalizaciji svih prethodnih dogovora. Ono što je bitno naglasiti jeste da je potrebno naći pravi model, jer u nekim izbornim jedinicama i na nekim nivoima je puno bolje izaći sa odvojenim listama, a opet na drugim sa zajedničkim listama. 

Sve to je potrebno dogovoriti i ući spremno u predizbornu kampanju, onu zvaničnu. Sigurno je da na terenu i unutar stranaka postoje određeni problemi jer je puno članova mišljenja da je "njihova" stranka trenutno bolja, da će im odvojene liste donijeti više mogućnosti za lično pozicioniranje i sl.

Međutim, zbog toga i postoje rukovodstva stranaka i predsjednici stranaka i njihova je obaveza da iznađu model izlaska na izbore koji će osigurati dobijanje maksimalnog broja glasova bez da oni budu rasuti između tzv. sestrinskih stranaka. Zbog toga je vrlo bitno postići dogovor oko kandidata za Predsjedništvo BiH jer oni su ti koji "vuku" i stranačke liste i mogu uticati na finalni rezultat svake od stranaka. 

Kako sada izgleda vjerovatno ćemo iz ovog bloka imati dva kandidata, Željka Komšića i SDP-ovog kandidata iz reda bošnjačkog naroda. Moje mišljenje je da bi iz SDP-a Denis Bećirović bio najbolji kandidat za poziciju člana Predsjedništva BiH ali to je naravno odluka koju će donijeti njihovi članovi. Da ne bi bilo pogrešnih tumačenja nismo u bilo kakvoj rodbinskoj vezi.

Kada je riječ o budućnosti ljevice ona će biti određena rezultatima narednih izbora kao i ljudima koje će ove stranke ponuditi ukoliko budu u mogućnosti da formiraju vlast. Sada je svima jasno šta se događalo od 2010. do 2014. i potrebno je učiniti sve da se nešto slično ponovo ne dogodi. Eventualno ponavljanje istih ili sličnih grešaka vjerovatno bi značilo totalni nestanak sa političke scene ove grupacije stranaka na duži vremenski period. 

Kakva je budućnost BiH? Kako prevazići nesporazume oko ključnih stvari? Naime i nacionalne i građanske partije kažu da žele biti dio Evrope. Onda se ispostavi da baš i nije tako. Zar nije apsurd pričati o ujedinjenoj Evropi i tražiti da vlastita država u tu Evropu uđe podijeljena... 

Bećirović: Bosna i Hercegovina će opstati, uvijek je opstajala. Mi svi, koji želimo da živimo normalno u Bosni i Hercegovini imamo peh da smo već nekoliko decenija zaglavili sa, moram to tako reći, nekoliko kriminalaca i budala, koji kroz plašt zaštite nacionalnih interesa "svojih" naroda nemilice pljačkaju ovu zemlju i njene građane. Da bi ugođaj bio potpun tu se nađe i još par kriminalaca "građanske" provenijencije i onda dobijete ovu atmosferu potpune bezizlaznosti i situaciju da više od pola stanovnika BiH jedini spas vidi u EU ali na način da se isele iz Bosne iz Hercegovine.

To očigledno ne zabrinjava vladajuće nacionaliste i njihove trabante jer je za njih dobro da što manji broj građana živi u BiH i da ih što manje izlazi na izbore. Zbog toga smatram da je kod pojedinih stranaka zalaganje za euroatlantske integracije samo deklarativno, a u stvari čine sve da bi Bosnu i Hercegovinu zadržali u postojećem okviru koji im osigurava totalnu pljačku bez ikakvih posljedica.

Zašto bi neko od trenutnih lidera koji su opterećeni političkim kriminalom, nepotizmom, korupcijom, sudskim procesima činio bilo šta što bi od Bosne i Hercegovine napravilo državu uređenu po principima razvijenih evropskih demokratija i s pravosuđem koje je nezavisno i lišeno političkog utjecaja?

Naravno da oni čine sve da ova agonija traje što duže. Smatram da su budućnost naše zemlje NATO i EU i to upravo ovim redoslijedom. Samo potpunim preuzimanjem principa koji vrijede u tim asocijacijama možemo od Bosne i Hercegovine napraviti zemlju jednakih šansi za sve. 

Šta će biti sa Izbornim zakonom BiH? Imamo različite prijedloge, neki su čak i diskriminatorski. Ko ili šta može prisiliti sadašnje političke radikale da grade demokratsku BiH?      

Bećirović: Pa teško da će doći do dogovora kada je u pitanju Izborni zakon. Prije par dana smo imali susret sa zvaničnicima međunarodne zajednice koji sudjeluju u ovom procesu i kao DF dali smo određene prijedloge i sugestije o načinu na koji bi mogli doći do rješenja.

I dalje smo mišljenja da je najbolje rješenje ono koje smo uputili u parlamentarnu proceduru zajedno sa SDP-om i da je neophodno da se obavi glasanje o tom prijedlogu u PFBiH. Ono što su uradili SDA, HDZ i SBB nedolaskom na sjednicu Predstavničkog doma PFBiH i sprečavanjem glasanja o našem prijedlogu,pokazuje koliko je nizak nivo odgovornosti prema građanima u ovim strankama. 

Moramo učiniti sve da dođe do rješenja ovog problema i da Bosna i Hercegovina dobije Izborni zakon u skladu sa evropskim standardima. Vrlo teško je naći rješenje po ovom pitanju jer ovo nije samo pitanje izbornog zakona nego je ovo sudar dva koncepta uređenja države.

Na jednoj strani je diskriminatorski pristup HDZ-a kojim se želi potvrditi vladavina jednog čovjeka i nekoliko ljudi bliskih njemu a na drugoj strani je koncept evropske demokratije koji poštuje sve standarde i omogućava svima da biraju i da budu birani. Niko ne spori etnički aspekt u Bosni i Hercegovini ali on ne može biti izgovor za bilo koji oblik diskriminacije. 

Problem funkcioniranja ove države sveo se na opstrukcije dva čovjeka: Dodika i Čovića i ležernost i licemjerje mnogih, navodno probosanskih političara. Ne zna se je li gora ova otvorena opstrukcija ili ležernost navodnih pravovjernih. Kako izaći nakraj sa ovom političkom i društvenom pat pozicijom? 

Bećirović: Ne bih rekao da se radi samo o njima dvojici, puno je tu još likova koji se vide ali i onih koji upravljaju iz sjene. Ne treba zanemariti ni globalna dešavanja jer malo je političara kao što su naši u BiH koji godinama, pa čak i decenijama uspijevaju za nos vući globalne igrače i njihove predstavnike u našoj zemlji. Dovoljno se podsjetiti da je Dodik na vlast u RS doveden tenkovima i to onim NATO-a da bi sada bio predvodnik politike Ruske Federacije u regiji. 

Dragan Čović je bio miljenik pojedinih evropskih država tj. njihovih ambasada u BiH, da bi se sada nalazio u određenoj izolaciji jer je napokon i Evropljanima u BiH jasno da se radi o čovjeku čiji je jedini interes novac i ništa drugo. Zbog tog interesa HDZ, i to ne samo ovaj u BiH, figurira kao najglasniji zagovornik ulaska ruskog kapitala u našu zemlju.

Tu dolazimo do onoga što spaja Dodika i Čovića ali i neke druge lidere a to je novac. Kada razgrnete ovu priču o zaštiti nacionalnih interesa, entiteta, izbornom zakonu i sl. ostane samo novac i to je ono što povezuje lidere u BiH. 

Većina njih ima imovinu u drugim zemljama tako da oni sigurno ne bi učestvovali u sukobima u koje guraju građane Bosne i Hercegovine. Koliko god naivno zvučalo nama je potrebno dizanje građanske svijesti o izlasku na izbore i onome šta znači svaki pojedinačni glas. Glasači su ti koji na kraju odlučuju o svemu. 

Istupima u javnosti vidljivo je da vi vodite pravi rat protiv korupcije koja najviše razara ovu državu. Imamo Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Kakvi su rezultati? Postoji li neki zajednički strateški plan odakle početi borbu protiv korupcije? 

Bećirović: Za mene je ovo pitanje svih pitanja. Smatram da glavni problem Bosne i Hercegovine nije Izborni zakon nego politički kontroliran pravosudni sistem u BiH. To je pitanje opstanka naše zemlje. Efekti rada institucija po tom pitanju su minorni, nema ih potrebe ni spominjati. Te institucije rade sve ostalo osim onoga za što su formirane. Mi smo vrlo dobri u usvajanju strateških planova i raznih strategija ali jednostavno ništa od toga nismo prenijeli u praksu. 

Da bi svi mi prodisali potreban je obračun sa političkim kriminalom. Političke stranke u BiH su te koje su generator korupcije kroz ministarstva, agencije, javna preduzeća kada uz sve to dodate politički ovisan pravosudni sistem, pogotovo VSTV koje je postalo šahovska ploča za stranačke obračune, onda dobijete državu u kojoj se godišnje na svim sudovima pokrene manje od stotinu predmeta po djelima korupcije, dobijete javna prepucavanja po stranačkim linijama nositelja najviših pravosudnih funkcija, dobijete Tužilaštvo BiH koje ne radi apsolutno ništa. 

Od 60 tužitelja koji tamo sjede imate osobe koje bukvalno ne znaju gdje se nalaze sudnice, one koji nikada nisu podigli ni jednu optužnicu a za svoj nerad primaju visoke plate i uz sve to još pokreću i sporove protiv države a da bi sebi osigurali dodatna finansijska prava. Potrebno je hitno ući u reformu prvenstveno VSTV-a i ukinuti ga na način na koji sada postoji. U VSTV-u ne smiju sjediti advokati koji će biti stranke u postupku pred istim tim sudijama koje treba da biraju.

Nije normalno da kao član VSTV-a ne morate imati položen pravosudni ispit, nije normalno da sudije sa Općinskih sudova biraju sudije Ustavnog suda. Puno je anomalija u pravosuđu za koje su prvenstveno krivi političari ali zaista imate i tužitelja i sudija koji se više bave politikom nego svojim poslom. Naravno da i u ovom segmentu postoje određeni pozitivni primjeri ali njih je zaista malo. Reforma pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini mora biti osnovna poveznica oko koje će se okupiti vlast nakon izbora 2018. 

Država kao da ništa ne radi na razvoju i zapošljavanju. Ne može se uvijek braniti po modelu: Mi ne otvaramo radna mjesta (a država najveći i najbolji poslodavac), nego moramo stvoriti uslove za otvaranje radnih mjesta. Rezultati su ništavni...    

Bećirović: Pa rezultate ove vlasti SDA-SBB-HDZ nažalost najbolje opisuje ono što često čitamo na društvenim mrežama, da su zaposlili 100.000 ljudi ali u Njemačkoj. Ovo je surova realnost Bosne i Hercegovine ali to njih očigledno ne zabrinjava. Realnost je da i kada stvore par radnih mjesta to obično završi na stranačkoj berzi, uposle se stranački aktivisti ili ta radna mjesta prodaju kao što vidimo sa suđenja visokim zvaničnicima SDA za hiljade maraka.

Opet ponavljam, jak pravosudni sistem je osnova za borbu protiv političke korupcije koja izjeda BiH. Sve dok se to ne desi imat ćemo više zaposlenih državljana BiH u evropskim zemljama nego kod nas. Ili ući u privatizaciju javnih preduzeća i na taj način stranačkim dužnosnicima i političkim liderima oduzeti igračke koje im služe za lično bogaćenje. Treći način ne postoji.

Za sebe sve stranke tvrde da su antifašističke. A vidljivo je golim okom da neke promoviraju fašističke ideologije. Imamo na desetine lažnih političkih predstavljanja i laž prolazi. Imamo reviziju bliže historije, negiranje Tribunala u Hagu i njegovih presuda... Kako kaže onaj evropski filozof: „Revizija historije je priprema za nove sukobe“.
 
Bećirović: Pa i tu imate puno demagogije i priče koja se upotrebljava u dnevno političke svrhe. Nije dovoljno položiti cvijeće u Jablanici, na rever staviti značku sa Titovim likom i koristiti partizanske pozdrave da bi bili antifašista. Sve to je iskrivljivanje i skrnavljenje onoga što jeste antifašizam kao što je i skrnavljenje vjere zloupotreba vjerskih institucija u političke svrhe.

Kada je riječ o  negiranju presuda to je nešto što će trajati još dugo jer smo dopustili da i obrazovni sistem u BiH bude nakaradan poput onih koji vode ovu zemlju. Zbog toga imate poplavu fašizma i kod nas i u susjednim državama, imate iskrivljene opšte životne vrijednosti prema kojima su ubice i kriminalci nacionalni heroji. Dopustili smo da se vrši revizija prošlosti i to čak oko stvari koje su neupitne te nas stoga ne treba čuditi fašizam koji je već godinama mainstream i u medijima, politici, kulturi, sportu...

Sve su ovo problemi sa kojima će se biti veoma teško izboriti ali na nama je da ne odustajemo i da znamo ko smo, šta smo i za šta se zalažemo a ne da svoja opredjeljenja mijenjamo godišnje ili u zavisnosti kako vjetar puše.

(NAP/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.