14.2.2018. 17:09
0
Ako nam dođe veliki broj izbjeglica, imat ćemo ogroman problem: Nemamo velike kapaciteta da bismo prihvatili hiljade izbjeglica
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine do sljedeće sjednice trebalo bi dobiti integriranu informaciju, prije svega, o stanju na granici BiH i posebno na mjestima gdje ilegalni migranti prelaze bh. granicu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić potvrdio je danas da će se prema migrantima i dalje humano postupati te će u skladu s kapacitetima BiH pokušati osigurati nivo smještaja i svih drugih potreba koje neće povrijediti njihovo ljudsko dostojanstvo u smislu smještaja, ishrane, zdravstvene skrbi i obrazovanja.

- Nemamo velike kapaciteta da bismo prihvatili hiljade izbjeglica i to je problem BiH, iako oni i ne žele ostati ovdje jer se  kreću ka zemljama Evropske unije. BiH trenutno raspolaže sa stotinjak smještajnih kapaciteta te ćemo pokušati da one koji su probali naći smještaj u okviru kapaciteta vjerskih zajednica  smjestimo u centre gdje će država preuzeti skrb o njima - pojasnio je Zvizdić.

Naglasio je da ukoliko se poveća broj ilegalnih migranata u narednom periodu BiH neće moći odgovoriti svojim kapacitetima te će morati zatražiti finansijsku, ali i institucionalnu pomoć od međunarodnih organizacija i Evropske unije.

- Ukoliko ostane na ovom nivou, a sada imamo informaciju da se radi o 1.000 do 1.500 migranata, onda možemo adekvatno djelovati, ali prije svega moramo uspostaviti adekvatnu kontrolu na granicama, posebno na granici sa Crnom Gorom - zaključio je Zvizdić.

Prema podacima Granične policije, Bosna i Hercegovina od početka 2018. godine bilježi priliv migranata i  458 ih je ilegalno ušlo u BiH od početka  godine.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.