14.2.2018. 21:45
0
Nenadić: Općina Ilidža ima formalne uvjete da postane grad
Ovih dana vodi se interesantna polemika o administrativnoj budućnosti Ilidže. Pokrenuo ju je načelnik te Općine, Senaid Memić. Najavio je pokretanje inicijative za uspostavljanje grada Ilidža.
 

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić je još lani uspješno proveo reforme Ustava KS, kojim je bilo planirano da Ilidža čak postane dio Grada Sarajeva. No, to se nije desilo.

- Mi smo se stvarno trudili da tada, u to vrijeme, Ilidžu ali i Vogošću uključimo u administrativni sastav Grada Sarajeva. Znamo da trenutno na jednom području imamo Kanton, Grad i općine. Ilidža tada nije iskazala interes da uđe u administrativni sastav. Stvar nije jednostavna, ali je vrlo jasna. Šta će na kraju od svega biti, ostaje da se vidi. Teško je procijeniti. Općina Ilidža ima formalne uvjete da postane grad. Tako kaže Zakon o principima lokalne samouprave FBiH, kazao je Nenadić za TV Alfa.

Prema njegovim riječima, gradom se može proglasiti i općina od posebnog historijskog i kulturnog značaja. To su ustavni i zakonski uvjeti i svi su ispunjeni. Ilidža, prema posljednjem popisu stanovništva, ima skoro 72.000 stanovnika, urbana je i infrastrukturna cjelina.

- Poznata je i po kulturno-historijskom naslijeđu još od antičkog, srednjovjekovnog, osmanlijskog, austrougarskog i, naravno, novohistorijskog perioda. Grad se, osim Ustavom, kako su uspostavljeni Sarajevo i Mostar, uspostavlja i federalnim zakonom na osnovu sporazuma o udruživanju dvije ili više općina, odnosno odluke općinskog vijeća općine koja ispunjava propisane uvjete, ističe Nenadić.

Hoće li umjesto Opština Ilidža pisati "Grad Ilidža", o tome će odlučivati Opštinsko vijeće. A nakon toga spreman dokument bi se mogao naći pred zastupnicima Federalnog parlamenta. No, još uvijek se očekuje ispitivanje prednosti i nedostataka jedne ovakve inicijative za same građane, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.