15.2.2018. 14:46
0
Osmanović: Nabavka dugih cijevi MUP-a RS je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma
Još uvijek se ne smiruje priča domaće i svjetske javnosti zbog kupovine 2.500 automatskih pušaka za Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.
Analitičari pozivaju na opreznost NATO-a i Evrope, "s obzirom na utjecaj Rusije na bh. entitet i separatističke težnje predsjednika tog entiteta Milorada Dodika."

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova u Vijeću ministara koji upravo iz RS-a popunjava kvotu u ovom državnom tijelu kaže da je nabavka tog oružja za potrebe MUP-a RS kršenje i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Prekršen je i Dejtonski mirovni sporazum, a koji govori o vojnom aspektu. Prema tome mora biti regionalna stabilnost odnosno uravnoteženost u nabavci oružja, a da ne govorim unutar BiH. Nabavka oružja mora biti pod punom kontrolom državnih institucija. Nije bilo pravovremene informacija zato imamo s razlogom osude ovakvih poteza – kazao je Osmanović.

Istakao je da je reakcija domaće i međunarodne javnosti opravdana.

- Znamo šta se sve dešavalo kada je u pitanju entitet RS, znamo šta je Međunarodni krivični sud ustanovio kad je riječ o MUP-u RS-a u Srebrenici, i s te strane najmanje im je trebalo da urade ovakav potez – dodao je Osmanović, piše agencija Patria.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.