17.2.2018. 10:35
0
Velika aleja: Ranjeni kamen za Dženana Memića
U Velikoj aleji na Ilidži u 13 sati danas će biti postavljeno spomen-obilježje na mjestu gdje je pod još nerazjašnjenim okolnostima stradao mladić Dženan Memić 8. februara 2016. godine. Klesani kamen visok 1,80 metara i širok 90 cm urezan je sa lijeve strane što simbolizira Dženanovu povredu. Na kamenu je ispisan i tekst koji završava sa porukom: "Kada zulum postane pravilo, otpor postaje obaveza."

Porodica Memić zajedno sa svojim advokatom Ifetom Feragetom više od dvije godine pokušava otkriti istinu o ubistvu ovog mladića. U noći 8. februara 2016. godine Dženan je bio u društvu djevojke Alise Mutap kada je pod još nerasvijetljenim okolnostima zadobio povrede na glavi od kojih je 15. februara 2016. godine preminuo na KCUS-u. 

Slučaj se prvobitno vodio kao saobraćajna nesreća, zatim kao ubistvo po nepoznatom počiniocu, da bi Tužilaštvo KS za nekoliko mjeseci ponovo prekvalifikovalo djelo u saobraćajnu nesreću. U toku je postupak protiv Ljube i Bekrije Seferovića kojima se sudi za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja, no porodica Memić od samog početka smatra da je taj proces farsa.

Otac nastradalog mladića Muriz Memić kazao je za agenciju Patria da je dobio sve potrebne saglasnosti za postavljanje spomen-obilježja koje će biti trajni podsjetnik na borbu za istinu i borbu protiv policijsko-pravosudnog sistema. 

Porodica Memić je već šest puta organizirala mirne proteste tražeći istinu o Dženanovoj smrti i zahtijevajući smjenu glavne tužiteljice KS Dalide Burzić i svih tužilaca koji su radili na ovom slučaju. Do sada ih se u sudnici pojavilo osam. Pravni stručnjaci smatraju da je riječ o nezapamćenom slučaju saobraćajne nesreće koju zastupa toliki broj tužilaca.

Advokat Ifet Feraget pisao je i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću tražeći konačnu reakciju u ovom slučaju „nezapamćene korupcije u pravosudnom sistemu“.

Porodica poziva sve one koji mogu i podržavaju njihovu borbu da prisustvuju postavljanju spomen-obilježja koje će biti podsjetnik na tragičnu smrt 22-godišnjeg mladića. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.