20.2.2018. 9:30
0
Čengić: Eko takse su nezakonite, federalna Vlada krade građane
Socijaldemokratska partija BiH poziva ministra prometa i komunikacija FBiH Denisa Lasića da stavi van snage nezakoniti cjenovnik kojim je uvedeno plaćanje eko takse u iznosu od 22KM, 32KM i 36 KM, a koji nije u skladu sa državnim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila Bosne i Hercegovine. Ovim cjenovnikom vlasti FBiH su od građana prošle godine nezakonito uzele 19,4 miliona KM.
"Ovaj udar na kućne budžete naših građana ministar Lasić uveo je nezakonito. Podrivaju se ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine i pokazuje da vlast u Federaciji na isti način tretira državu, kao i vlast u RS-u. Pozivam ministra Lasića da stavi van snage navedeni cjenovnik, a ukoliko to ne učini, pozivam premijera Novalića da pokrene proceduru njegove smjene zbog nepoštivanja nadležnosti i zloupotrebe položaja, te da ispita eventualnu krivičnu odgovornost ministra koji je nezakonito od građana naplatio više 19 miliona KM", istaknuo je Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH.

Ova oblast je regulisana državnim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila i cjenovnikom koji se donosi na nivou BiH i njime je propisana eko taksa od pet KM. Prema navodima iz državnog Ministarstva prometa i komunikacija donošenje novog cjenovnika blokira upravo Federacija BiH.

"Podržavamo očuvanje okoline, ali to ne smije biti mimo Ustava, zakona i neopravdano o trošku građana. Pozivamo premijera Novalića da odblokira ovaj proces i da omogući donošenje državnog propisa koji reguliše ovu oblast, jer je nedopustivo da FBiH podriva državne nadležnosti. Ukoliko Lasić ne stavi cjenovnik van snage, a Novalić, u strahu od HDZ-a, ne pokrene pitanje njegove odgovornosti, SDP će pokrenuti proces ispitivanja krivične odgovornosti i ministra Lasića i premijera Novalića", dodao je Čengić.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.