20.2.2018. 14:18
0
Zapadne zemlje oklijevaju u BiH i pored rastućeg utjecaja Kine i Rusije
Balkan je u proteklom periodu postao klasično borilište između Zapada i Istoka. Na ovom području Rusija počinje pokazivati svoje mišiće i prkositi NATO-u, piše britanski "The Sun".

Zapadne zemlje oklijevaju u BiH, Srbiji i Crnoj Gori te su spore u pridobivanju ovih zemalja na svoju stranu. Sve to i pored rastuće prijetnje Rusije i rasta utjecaja Kine na Balkanu, navodi ovaj list.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov jučer je optužio Evropsku uniju da praktično želi natjerati balkanske zemlje da odaberu, prenosi Avaz.

- Ili ste s nama ili ste s Rusijom. To je izbor koji stavljaju pred ove zemlje - kazao je Lavrov.

Iz EU je ranije najavaljeno da bi se Srbija i Crna Gora mogle pridružiti ovoj zajednici do 2025. godine, no, postavljeni su brojni uvjeti za to.

Pojedini zvaničnici iz Mađarske i Bugarske nedavno su poslali jasnu poruku ostalim članicama EU.

- Balkanske zemlje treba odmah pridružiti u EU. U suprotnom ono što Kina, Rusija i Turska planiraju za ovu regiju, počinju realizirati već danas - kazao je nedavno bugarski premijer Bojko Borisov.

Analitičar Martin Vladimirov izjavio je za "The Sun" da ruski predsjednik Vladimir Putin želi da ovlada Balkanom, iako će to biti jako teško. Trenutno Rusija investira u energetiku, bankarski sektor i telekomunikacije, a ujedno se veže za lokalne zvaničnike i vlade kako bi ostvarila politički utjecaj.

- Rusija se boji da će biti okružena zemljama koje su pod utjecajem Zapada. Zato se trude da Balkan barem ostane neutralan. EU je najviše uradila na Balkanu u smislu finansijske pomoći, ali ljudi i dalje misle da je Rusija najveći investitor i donator. Dakle, Rusija je veoma dobro širila svoju propagandu u ovoj regiji - naveo je Vladimirov.

Britanski parlamentarac Stefan Kinok (Stephen Kinnock) posebno je istaknuo da pasivnost američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) ostavlja veliku priliku drugim velikim silama da prošire svoj utjecaj na Balkanu.

- Njegovi bliski odnosi s Putinom čak mi mogli dovesti do destabilizacije Balkana. U novijoj historiji Tramp je praktično američki predsjednik koji se najviše izolirao od Balkana - naveo je Kinok.

On je izrazio nadu da će balkanske zemlje nastaviti gledati prema Zapadu i EU integracijama kao do sada, ali je istaknuo da postoji mogućnost da Srbija ipak ne uđe u EU.

(Ajla Hurko)

RusijaBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.