21.2.2018. 8:43
0
Čivić: Bošnjačkim đacima u RS-u upisivati u knjižice bosanski jezik
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) bit će nastavljena danas razmatranjem Prijedloga zakona o srednjem vaspitanju i obrazovanju.
I tokom sinoćne rasprave, poslanik Koalicije "Domovina“ Nedim Čivić je pozvao resorno ministarstvo da prihvati naziv bosanski jezik, koji koristi jedan od konstitutivnih naroda u ovom bh. entitetu – bošnjački narod.

Podsjetio je da đaci bošnjačke nacionalnosti u okolini Zvornika ne idu na nastavu, jer im se u školska dokumenta ne upisuje bosanski jezik, iako je Ustav definisao da Bošnjaci imaju pravo da zovu svoj jezik kako hoće.

-Krajnje vrijeme je ministre da prekinemo ovaj vid diskiminacije - rekao je Čivić i podsjetio da Ministarstvo prosvjete RS-a čak nabavlja knjige za prvi i drugi razred, među kojima i udžbenik bosanski jezik za bošnjačku djecu, ali im se na kraju nastave u đačke knjižice upisuje "jezik bošnjačkog naroda“.   

Brojne primjedbe na ovaj zakon iznijela je i opozicija, najavivši niz amandmana kojima bi se, kazali su, popravila predložena rješenja.

Na dnevnom redu sjednice entitetskog parlamenta su prijedlozi zakona o gasu, stranim ulaganjima, te banjama... 

Poslanici su jučer završili raspravu o Prijedlogu odluke o iznosu garancija koje RS može izdati u ovoj godini, kao i kreditu kod Svjetske banke u iznosu od 51,3 miliona za Željeznice RS-a.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.