23.2.2018. 19:45
0
BiH skinuta sa sive liste FATF-a
Danas je u Parizu održana Plenarna sjednica FATF-a na kojoj je čedrdeset država jednoglasno odlučilo da se Bosna i Hercegovina „delistira“ tj. skine sa FATF „sive liste“.

 Zaključeno je da je Bosna i Hercegovina otklonila nedostatke u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma u skladu sa FATF preporukama, zbog čega su stvoreni uslovi da se Bosna i Hercegovina skine sa „sive liste“ i da se stavi u redovan režim izvještavanja.

Koristi za Bosnu i Hercegovinu zbog skidanja sa FATF „sive liste“ su višestruke. Zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina stavljena na „sivu listu“ FATF-a, privredni subjekti u svakodnevnom poslovanju susretali su se sa otežanim platnim prometom između banaka u Bosni i Hercegovini sa inozemstvom. Skidanjem Bosne i Hercegovine sa FATF „sive liste“ prestaju i uzroci za probleme sa kojima se susreću poslovni subjekti iz Bosne i Hercegovine u svakodnevnom poslovanju, kao i za probleme sa kojima se susreću građani Bosne i Hercegovine prilikom obavljanja finansijskih transakcija sa inozemstvom.

Realizacijom FATF Akcionog plana i skidanjem Bosne i Hercegovine sa „sive liste“ FATF-a posao Bosne i Hercegovine nije završen, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH, iz kojeg dodaju da su opredijeljeni da se i dalje kontinuirano bore protiv finansiranja terorizma i da rade na sprečavanju svih oblika pranja novca.

"U tom smislu, skidanje Bosne i Hercegovine sa „sive liste“ FATF-a samo je prvi korak i ovim putem Vijeće ministara BiH poziva sve nadležne organe vlasti u Bosni i Hercegovini da i dalje kontinuirano djeluju u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama kako ne bi više dolazili u situaciju da budemo stavljeni na bilo koju vrstu sive liste".

Vijeće ministara BiH je prilikom svog imenovanja u aprilu 2015.godine bilo suočeno sa činjenicom da je BiH bila stavljena na „sivu listu“ MONEYVAL-a, a onda i FATF-a.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.