25.2.2018. 11:36
0
Bećirović: Neka građanske stranke u BiH ponude vanstranačkog kandidata za Predsjednišvo BiH
Potpredsjednik SDP-a BiH i poslanik u Državnom parlamentu BiH Denis Bećirović rekao je da narod očekuje i traži alternativu postojećem beznađu, koje je zahvatilo Bosnu i Hercegovinu.
On smatra da građanske stranke ne mogu biti istinska alternativa ako su rascjepkane, nepovezane, nekoordinirane i sa odvojenim kandidatima za Predsjedništvo BiH. Vjeruje da građanske stranke mogu biti alternativa samo ako su duboko osviješćeni, povezani i ujedinjeni.

„Moramo ujediniti sebe da bi pokazali da možemo ujediniti zemlju jer samo tako će nam narod istinski i masovno povjerovati“, rekao je Bećirović, prenosi agencija Patria.

Potpredsjednik SDP-a BiH smatra da demokratske i građanske stranke u bh. entitetu FBiH /ne samo SDP BiH i DF/ trebaju zajednički nominirati jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH i dogovoriti zajedničke liste za parlamente gdje god je to moguće i politički opravdano.

Poručio je da zbog budućnosti države Bosne i Hercegovine ne treba biti isključiv iz koje stranke ili iz kojeg naroda će biti taj jedan kandidat.

„Kandidat može biti i vanstranački“, rekao je Bećirović.

„Nije vrijeme za sujete i lične ambicije. Budućnost naše domovine je preča od bilo čijeg personalnog pozicioniranja ili interesa. Prekinimo sa unilateralnim potezima, podredimo sve stranačke i lične interese državi Bosni i Hercegovini, otvorimo najozbiljnije razgovore, okupimo sve što se može okupiti pod zastavu multietničke Bosne i Hercegovine i krenimo istinski ujedinjeni ka pobjedi.“

Bećirović je istakao da kao čovjek sa priličnim političkim iskustvom jako dobro zna „u kakvu zamku i opasnost možemo upasti sa kandidiranjem dva kandidata za Predsjedništvo BiH u bh. entitetu FBiH.“ Organiziranje ozbiljne kampanje u izbornom sistemu u kojem jedan birač ima samo jedan glas a dva ponuđena kandidata za Bećirovića nosi nesagledive posljedice.

On ističe da ne želim biti 'general poslije bitke' te javno skreće pažnju na pogubne činjenice koje mogu proizići ukoliko građanske stranke budu imale dva kandidata za Predsjedništvo BiH na izborima u oktobru.

Između ostalog, Bećirović smatra da dva kandidata građanskih stranaka za Predsjedništvo BiH će neminovno izazvati konfuziju i brojne dileme među biračima građanskih stranaka. „Građanima moramo ponuditi rješenja a ne servirati dileme i prostor za zbunjenost“, ističe Bećirović.

„Dva kandidata nose indirektnu poruku građanima 'da se opet nismo dogovorili'; dva kandidata će neminovno uzrokovati značajan broj nevažećih glasova kod onih ljudi koji će htjeti da glasaju za oba kandidata; dva kandidata potpuno onemogućavaju vođenje zajedničke kampanje građanskih stranaka i organiziranje zajedničkih predizbornih skupova; u nepravdeno skrojenom dejtonskom ustavnom i izbornom sistemu gotovo je nemoguće usmjeriti i kanalisati glasove birača koji imaju jedan glas a dva kandidata građanskih stranaka; dva kandidata nose opasnost izazivanja rivaliteta i negativne političke energije između dvije najveće stranke građanske orjentacije što se može krajnje negativno reflektirati na izborni rezultat; dva kandidata na „terenu“ mogu izazvati negativne međustranačke tenzije i podjele koje se poslije neće moći zaliječiti godinama, a još uvijek se oporavljamo od prethodnih 'unutrašnjih lomova'; dva kandidata znače da nismo ozdravili od 'bolesti nejedinstva' koja nas je teško pogodila i koštala 2012, 2014. i 2016. Ove tri izborne lekcije i kazne su dovoljna opomena da ne srljamo u četvrtu 'političku avanturu'; dva kandidata su juriš na sve, ali i realna opasnost da rezultat bude ništa“, smatra Bećirović, dodajući da vremena za ozbiljan razgovor i produktivan dogovor još uvijek ima.

Ovaj zastupnik u Državnom  parlamentu BiH i potpredsjendik SDP-a BiH smatra da samo ujedinjene građanske stranke mogu se suprotstaviti "medijskoj mašineriji kakvu imaju vladajuće stranke, njihovoj finansijskoj moći i hiljadama instaliranih kadrova u organima vlasti."

(NAP/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.