26.2.2018. 13:38
0
U Tuzli peti smrtni slučaj od sezonske gripe
U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla od posljedica sezonske gripe preminula je starija ženska osoba, potvrđeno je iz Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Ovo je peta žrtva koja je u proteklih desetak dana preminula od komplikacija izazvanih gripom. Preminula je imala nekoliko oboljenja što je uz gripu dovelo do smrtnog ishoda.

Kako je prošle sedmice potvrđeno, jedna osoba je preminula od virusa H1N1 (svinjska gripa), dok je kod ostalih žrtava utvrđen virus tipa A i B.

Prema riječima prof. dr. Seada Ahmetagića, načelnika Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla, na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru trenutno se nalazi 15-ak pacijenata, a kod pet je izolovan virus H1N1.

Prof. dr. Ahmetagić je pojasnio da virus H1N1 karakterišu visoka temperatura koja može ići i preko 40 stepeni, izrazito jaka glavobolja i jaki bolovi u rukama i nogama. On je upozorio da se pacijenti kod kojih se jave simptomi kao što su bolovi u prsima, ubrzano ili otežano disanje, nedostatak zraka, intenzivna glavobolja ili povraćanje, obavezno jave ljekaru.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo, doc.dr. Maida Mulić je istakla da je ukupna epidemiološka situacija u ovom kantonu nesigurna i da su izdate preporuke u cilju preveniranja širenja ove bolesti, ali da za sada nema razloga za obustavu rada u školama i vrtićima, te da će se situacija pratiti uz poduzimanje svih potrebnih mjere opreza.

(Patria / Haris Ahbabović)

GripaTuzla
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.