28.2.2018. 11:30
0
Juncker pohvalio rad BiH u odgovaranju na pitanja iz Upitnika EK
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na zvaničnoj ceremoniji u Sarajevu danas su uručili predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru odgovore na Upitnik Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, a ovaj dan ocijenjen je važnim za BiH i Evropu.

Čović je naglasio da je odgovaranjem na Upitnik urađen ogroman posao za koji je bilo potrebno oko 14 mjeseci, ali uz uvažavanje uvjeta djelovanja u BiH jer je prvih nekoliko mjeseci utrošeno kako bi se uspostavilo funkcioniranje Mehanizma koordinacije.

Odgovoreno je na više od 20.000 stranica, podsjetio je Čović, a odgovori su,  kaže,  do kraja usaglašeni. Više od 1.000 bh. službenika radilo je na ovom poslu i Čović smatra da je to dokaz da su uhodani sistemi usaglašavanje te je izrazio nadu da će to olakšati svaki naredni korak na putu ka EU, ali i da će se raditi brže i efikasnije.

Zahvalio je Junckeru i ostalim prijateljima BiH u Evropskoj uniji jer BiH sada u svojim rukama drži evropski put te ukoliko bude dovoljno razumijevanja i bezuvjetnog opredjeljenja, BiH može dostići zemlje koje su sada ispred nje na putu ka EU.

- Nadam se da ova klima uoči parlamentarnih izbora neće zaustaviti naše aktivnosti nego ubrzati sve ono što je u evropskoj agendi za dobijanje kandidatskog statusa. Svjesni smo procedura i znamo da nema besplatnog ručka, nego moramo činiti ono što je u posljednje tri ili četiri godine rađeno - podvukao je Čović.

Mišljenja je i da je ovo ohrabrujući dan za sve one koji čine vlast kako bi se poslala poruka, i kroz usvajanje izbornog zakonodavstva, da se može zajednički raditi i djelovati.

Predsjednik Evropske komisije napomenuo je da je ovo važan dan za BiH i za Evropu te je odao priznanje svima koji su bili uključeni u ovaj posao odgovaranja na više od 3.000 pitanja u tako kratkom roku jer je BiH faktički imala šest mjeseci da odgovori na Upitnik EK.

- Veliki broj državnih službenika radio je na tom poslu. Impresioniran sam kvalitetom urađenog posla. Vidjeli ste sada kako izgleda svakodnevni posao evropskih službenika i spremi ste na buduće faze - kazao je Juncker.

Ipak posebno je naglasio da je suština odgovora važnija od datuma te stoga danas nije mogao reći koji je to datum kada će BiH biti zemlja kandidat, ali je najavio da će odgovori biti analizirani te će utvrditi da li su potrebna dodatna pitanja.

- Ići ćemo korak po korak. Srž je važnija od datuma i treba činiti razliku između brzine i brzopletosti. Ovo je bio ozbiljan posao i mi ćemo i dalje biti prijateljski nastrojeni - zaključio je Juncker.

Današnjem činu trebala je prisustvovati i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, ali zbog vremenskih uvjeta nije mogla sletjeti u Sarajevo iz Brisela.

Bh. lideri nazvali su čin predaje odgovora na Upitnik važnim korakom u procesu približavanja BiH članstvu u Evropskoj uniji, a priprema i usaglašavanje tih odgovora predstavljali najkompleksniju fazu u dosadašnjem procesu ispunjavanja obaveza iz evropske agende.

U procesu odgovaranja na Upitnik učestvovalo je 1.100 različitih institucija sa svih nivoa vlasti. Upitnik upućen BiH sadržavao je 3.242 pitanja te 33 poglavlja pravne stečevine EU, a komesar Hahn uručio ga je 9. decembra 2016. godine predsjedavajućem Zvizdiću.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo analitički je instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju Uniji.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.