1.3.2018. 16:46
0
"Koliko je Vlada RS-a platila devet lobističkih kuća u SAD-u i Briselu? Potrošeno je oko 30 miliona dolara"
Poslanik NDP-a Dragan Čavić zatražio je danas da Vlada RS-a odgovori koliko je od 2007. godine utrošeno novaca iz budžeta RS-a na osam lobističkih kuća u SAD-u i jednu u Briselu.

-Po podacima sa Internet stranice američkom Ministarstva pravde, potrošeno je nešto više od 18 miliona dolara – rekao je Čavić ističući da je po njegovom procjeni za ove lobističke kuće utrošeno oko 30 miliona dolara.

Međutim, kaže, ti novci nikada nisu bili planirani u budžetu, a nije dostavljen ni izvještaj na koji način su sredstva utrošena.

-'Rezultat' promocije RS je to što je predsjednik RS-a stavljen na 'crnu listu' SAD-a, a plaćali su za poboljšanje imidža RS-a – ponovio je Čavić.

Međutim, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Zlatan Klokić tvrdi da se ne radi o lobiranju, već aktivnostima pravnog savjetovanja i konsultovanja u oblasti međunarodnog prava te da je sve urađeno u skladu sa zakonskom regulativom.

-Vlada RS godinama ostvaruje saradnju s pravnim i ekspertskim timovima za međunarodno pravo te konsultatskim kućama s ciljem formiranjem pravne, ekonomske i diplomatske strategije RS. Postoji stavka u okviru budžeta – rashodi za stručne usluge- za finansiranje tih aktivnosti – dodao je Klokić.

U završnom obraćanju nakon višesatne rasprave o Informaciji o aktivnostima RS-a u oblastima regionalne i institucionalne saradnje, Klokić je rekao da se rad predstavništava RS-a u svijetu finansira iz budžeta RS-a.

Smatra da je opravdan rad Predstavništva RS-a u Rusiji, što se vidi po posjetama predsjednika RS-a Milorada Dodika i sastancima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.