2.3.2018. 12:56
0
Izetbegović i Ivanić sa Zarifom: Odnosi BiH i IR Iran dobri i prijateljski
Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić primili su danas ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammada Javada Zarifa.

Na početku susreta članovi Predsjedništva BiH su poželjeli dobrodošlicu delegaciji Islamske Republike Iran, predvođenu ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom  Zarifom.

Članovi Predsjedništva BiH su upoznali Zarifa s aktuelnom situacijom u BiH te istakli opredijelјenost BiH za evropski put, kao i za nastavak započetih reformi i ispunjenje neophodnih uvjeta, kako bi zemlјa dobila status kandidata za članstvo u EU. 

Zajednički je ocijenjeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Saradnja dviju država je na zadovoljavajućem nivou, ali ima prostora za njeno unapređenje.

Bosna i Hercegovina ima izuzetan geografski položaj koji omogućava iranskoj privredi i investitorima pristup evropskom tržištu, što je pretpostavka za osnivanje kompanija i filijala iranskih poduzeća. Zarif je izrazio nadu i spremnost da se ukine vizni režim između dviju zemalja, što bi utjecalo na razvoj privrede, ekonomskih i kulturnih odnosa, osobito u sektorima poljoprivrede, drvne industrije, energetike i građevinarstva.

Sastanku je uime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića prisustvovao savjetnik  Dejan Vanjek, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.