3.3.2018. 11:40
0
Većina za Konakovićevu smjenu postoji, ali ne i za izglasavanje nove Vlade
Na sjednici Skupštine KS koja će biti održana u ponedjeljak 5. marta jedna od tačaka je i utvrđivanje datuma za održavanje sjednice Skupštine u vezi izglasavanja nepovjerenja Vladi KS.
Epilog je to ostavke premijera Elmedina Konakovića na sve stranačke funkcije i napuštanja Stranke demokratske akcije krajem januara ove godine. Od tada do danas, njegova dojučerašnja stranka i kolege traže način za izglasavanje nepovjerenja Konakoviću i Vladi.

Prvo su iz SDA zatražili od Konakovića da sam podnese ostavku što je on odbio učiniti. Nakon toga je uslijedio zahtjev dijela zastupnika Kluba SDA (6), zajedno sa još nekoliko zastupnika iz SBB-a, BPS-a, BOSS-a i Nerminom Bjelakom (samostalni zastupnik) za vanrednom sjednicom Skupšine KS.

Potpisnici zahtjeva su Mirza Čelik, Sabahudin Delalić, Hamed Aljović, Amar Dovadžija, Safet Mešanović, Fikret Prevljak iz SDA, Dževad Rađo, Selma Filipović, Rasim Lakota iz SBB-a, Haris Pleho, Rasim Smajić iz BOSS-a, Semir Halilović iz BPS-a i Nermin Bjelak. 

Klub SDA ranije su napustili Kemal Ademović, Elvedin Okerić, Amel Mekić, a sudeći prema izostanku potpisa na zahtjevu to su učinili i Eldar Čomor, Muhamed Kozadra i Amor Mašović, iako situacija još uvijek nije do kraja jasna. Tako će ostati i do same vanredne sjednice na kojoj će se glasati o smjeni Konakovića i vlade.  

U zahtjevu su zastupnici naveli da je Konaković „svojim djelovanjem izgubio povjerenje stranke koja ga je predložila, kao i povjerenje parlamentarne većine u Skupštini KS."

Na zahtjevu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine nema nijednog potpisnika iz Naše stranke, a ranije je predsjednik Predrag Kojović kazao da njihovi zastupnici kojih je sada pet neće podržati ostanak Konakovića na funkciji premijera. I druge opozicione stranke u Skupštini KS neće podržati ostanak premijera Konakovića. 

Ono što se sve glasnije čuje proteklih dana je da postoji većina za smjenu odnosno 18 ruku, ali ne i za izglasavanje nove Vlade.

Iako je Konaković tvrdio da ima podršku ministara u Vladi, posljednje političke turbulencije dovele su do toga da nije bilo podrške ministara za smjenu predsjednika i članova Skupštine preduzeća ZOI'84 na sjednici Vlade 28. februara 2018. godine.

Konaković je prije nekoliko dana najavio osnivanje vlastite stranke, ali i saradnju sa drugim političkim subjektima. 

(NAP/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.