7.3.2018. 13:51
0
Strah od nove odluke: Hoće li Ustavni sud povući sporne odredbe Zakona o krivičnom postupku
Zahtjev poslanika Amira Fazlića (SDA) za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine po hitnom zakonodavnom postupku je prijedlog kojim se želi implementirati presuda Ustavnog suda BiH o nezakonitim odredbama Zakona o krivičnom postupku.
Šefik Džaferović istakao je da se danas treba usvojiti ovaj prijedlog jer su svi rokovi istekli i da postoji bojazan da Ustavni sud BiH stavi van snage odredbe koje je proglasio neustavnim na narednoj sjednici. Ovaj prijedlog izradili su eksperti, tvrde zastupnici SDA.

- Istekli su svi rokovi i zbog toga postoji ovaj prijedlog – kazao je Džaferović.

Inače, presudom Ustavnog suda BiH o nezakonitim odredbama Zakona o krivičnom postupku, nekoliko vrlo bitnih stavki je stavljeno van zakona. Za početak, tužitelju je onemogućeno da „oprašta“ krivična djela čime ne samo da je preuzeo funkciju Suda, nego je na taj način optuženike pretvarao u svjedoke prema vlastitom nahođenju. 

No, mnogo važniji segment zakona je stajanje ukraj širokom tumačenju „Posebnih istražnih radnji”.

Posebne istražne radnje (PIR) su u široj javnosti uglavnom shvaćene kao mjere prisluškivanja što je tek jedan segment.

Ono što se ranije događalo, jeste da tužitelj odobri PIR na bjanko nalozima koje su kasnije različite sigurnosne institucije zloupotrebljavale za političke ili druge svrhe. Tako su različiti snimci političara završavali u javnosti.

Aleksandra Pandurević (SDS) kazala je da je porazno da neko zna šta će biti na sljedećoj plenarnoj sjednici Ustavnog suda. Borjana Krišto (HDZ) istakla je da je nužno što prije implementirati odluke Ustavnog suda i to se moralo uraditi hitno.

- Ja sam dobila odluku i znam da je Ustavni sud održao jednu sjednicu i trebao je staviti van snage odredbe po mojoj apelaciji. To nisu uradili, a hoće li to uraditi ja ne znam. Zalagat ću se za hitno rješavanje ove odluke, ali u ovom slučaju je neprihvatljivo da jedan Zakon o krivičnom postupku koji garantira vladavinu prava predlažu zastupnici. Izmjene ovog zakona treba da budu u skladu s odlukom, jasne precizne i da ni na kakav način ne ostavljaju mogućnost proizvoljnog tumačenja. Stoga ja predlažem odgodu o izjašnjenju o ovom prijedlogu, i da zadužujemo VM da do naredne sjednice dostavi prijedlog izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH – kazala je Krišto.

Ustavni sud BiH još je 12. juna 2017. dostavio Parlamentarnoj skupštini BiH svoju odluku od 1. juna donesenu po apelaciji Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma, o ocjeni ustavnosti Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) i Zakona o krivičnom postupku.

Kolegij Predstavničkog doma BiH na sjednici održanoj 4. jula 2017. od Vijeća ministara zatražio da izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene Zakona o OSA-i i Krivičnog zakona. No, do danas ovakav prijedlog nije došao na sjednicu.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.