15.3.2018. 22:30
1
Saudijski princ: Razvijamo nuklearnu bombu ako Iran to učini
Princ Mohammed bin Salman predvodi reforme u cilju smanjenja zavisnosti ekonomije te zemlje od nafteEPA

Ako Iran razvije nuklearnu bombu, isto će učiniti i Saudijska Arabija, izjavio je saudijski princ Mohammed bin Salman.

On je to rekao za TV mrežu CBS, koji je u utorak objavio kratku najavu za intervju koji će u cjelini biti emitiran u subotu.

“Saudijska Arabija ne želi imati nikakve nuklearne bombe, ali ako Iran razvije nuklearnu bombu, bez sumnje ćemo i mi to učiniti u najbržem mogućem roku”, kazao je princ, prenosi Reuters.

Dvije zemlje na suprotnim stranama

Agencija navodi da Kraljevstvo, koje je zarobljeno u trci za utjecaj s Iranom na Bliskom istoku i šire, pravi iskorak s planovima za razvoj nuklearne energije, a u okviru plana reforme koji predvodi princ Bin Salman, u cilju smanjenja zavisnosti ekonomije te zemlje od nafte.

Britanska agencija navodi i da se SAD, Južna Koreja, Rusija, Francuska i Kina nadmeću na multimilijarderskom tenderu za izgradnju prva dva nuklearna reaktora Saudijske Arabije.

Iran je glavni regionalni suparnik Saudijske Arabije, saveznice SAD-a.

Dvije zemlje na suprotnim su stranama u glavnim sukobima na Bliskom istoku.

Krajem prošle godine Iran i Saudijska Arabija razmijenili su teške optužbe u zbog umiješanosti u rat u Jemenu.

Iran je ranije odbacio optužbe Bin Salmana, koji je rekao da je Teheran pokrenuo “direktnu vojnu agresiju”, nakon što su protuzračnu odbrane Saudijske Arabije presrele i uništile balističku raketu koji su na Rijad ispalili pobunjenici Husi, koji kontroliraju velike dijelove susjednog Jemena.

Akt direktne vojne agresije

Salman je tada izjavio da je to što Iran snabdijeva raketama jemensku miliciju akt “direktne vojne agresije”, koji bi mogao biti i “akt rata”, izvijestili su državni mediji te zemlje.

Iran je odbacio kao “neodgovorne i provokativne” optužbe Saudijske Arabije da je ta država kriva za napad balističkom raketom koja je ispaljena iz Jemena na Rijad.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Ujedinjene narode da djeluju protiv Irana nakon što je Saudijska Arabija, saveznik Washingtona, optužila Teheran za “direktnu vojnu agresiju” korištenjem pobunjenika iz pokreta Husi u Jemenu, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.