16.3.2018. 13:56
0
Tuzlanski SDP poručio Draganu Čoviću: Znamo mi da je vama i vama sličnima Tuzla trn u oku
FOTO: Tip.ba
Ovo je još jedna u nizu neistina koje Dragan Čović i njegov HDZ iznose u pogledu Tuzle i ravnopravnosti tuzlanskih Hrvata sa svim ostalim građanima Tuzle.

Tuzla je jedan od istinskih simbola multietničnosti i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i ostalih. Mi u Tuzli i u SDP-u Tuzle se nikada nismo tako prebrojavali, ali kad već hoćete da vam kažemo da je među našim članstvom oko 20 posto građana hrvatske nacionalnosti, a da po zadnjem popisu Hrvata u Tuzli ima isto ili skoro isto kao 1991. godine, izjavio je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Tuzla Slađan Ilić na konferenciji za novinare održanoj u Tuzli.

Prema njegovim riječima, u vremenu kada se sve više ljudi iseljava iz BiH, ali i iz Hrvatske, plašiti i varati sopstveni narod je veoma nečasno i loše.

- U organima vlasti Grada Tuzla, u javnom sektoru i u SDP-u Tuzla zastupljenost svih konstitutivnih naroda i ostalih, pa tako i Hrvata, je na zavidnom nivou, a ako to uporedimo sa prostorima gdje HDZ vlada mi smo daleko ispred. Pa zar neko misli da se ne zna kako u pojedinim dijelovima BiH još nisu implementirani amandmani na Ustav i da još uvijek ima kantona gdje nisu svi narodi konstitutivni (kanton gdje HDZ suvereno drži vlast).

Pominjanje Tuzle u kontekstu neravnopravnosti može biti samo još jedan vid ohrabrenja, onima poput Čovićevog drugara, Dodika, koji nastoje podijeliti zemlju. Znamo mi Čoviću, da je vama i vama sličnim Tuzla trn u oku ali i mnogo veći rušitelji suživota i ravnopravnosti od vas je nisu uspjeli podijeliti ili dovesti u situaciju sličnu Mostaru, Stocu i drugim gradovima gdje vi godinama provodite vaše namjere da narodi i građani ove zemlje ne žive zajedno - poručio je Ilić. 

Njegovo mišljenje dijeli i član GO SDP Tuzla Ivo Divković. 

- Ovo je koncept vladanja i matrica po kojoj djeluje HDZ i SDA. Tamo gdje vlada HDZ nema Bošnjaka i Srba, a tamo gdje vlada SDA nema Hrvata i Srba. Žao mi je što gospodin Čović koji je u više navrata posjećivao Tuzlu nikada nije našao za shodno da posjeti gradonačelnika Jasmina Imamovića i da se na licu mjesta upozna sa brojem Hrvata u javnoj upravi i da na bazi toga formira svoje mišljenje. Bilo bi dobro da gospodin Čović posjeti Tuzlu, ali da se zainteresira i za razvojne projekte grada - kazao je Divković.

Član GO SDP Tuzla Tomo Vidović je mišljenja da Dragan Čović svjesno manipulira i obmanjuje javnost u BiH.

- Njegova tvrdnja da Federacija BiH nije federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda naprosto nije tačna. Dragan Čović ne poštuje i ne postupa u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom FBiH. U Ustavu piše da Federaciju BiH čine konstitutivni narodi Bošnjaci, Hrvati, Srbi, ostali i građani Federacije BiH. Frederacija se sastoji od federalnih jedinica kantona. Prema tome, sve manipulacije Čovića idu isključivo u svrhu interesa HDZ-a za ovogodišnje izbore u BiH.

Hrvati iz Tuzle su branitelji i promoviraju istinske evropske vrijednosti. Hrvati su na ovom prostoru djelovali u sistemu vlasti u najdelikatnijim ratnim vremenima i sačuvali hrvatski narod od egzodusa koji mu je krajem 1993. godine u okviru vladajuće politike HDZ-a pripreman. Vlast u Tuzli je zaštitila interse svih građana, a samim time i interese Hrvata u Tuzli - poručio je Vidović.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.