21.3.2018. 8:45
1
Kovačević: Zbog čega nam Rusi umjesto Noćnih vukova nisu poslali Ruski balet
Dvadesetak pripadnika Moto-kluba Noćni vukovi iz Rusije večeras su ušli u Bosnu i Hercegovinu na Graničnom prijelazu Pavlovića most.

RTRS je javio da će posjetiti pravoslavni manastir Sv. Petke u Bijeljini, te da nastavljaju put kroz Republiku Srpsku obilaskom manastira šireći, kako kažu, na ovaj način "srpsko-rusko prijateljstvo", prenosi Patria.

Članovi tog motokluba su, kako je ranije najavljeno, na proputovanju koje nosi naziv "Ruski Balkan", a pretpostavlja se da će se sastati s političkim predstavnicima RS-a.

Iako je njihov dolazak u BiH izazvao ošte polemike, predsjednik Moto federacije Rusije Jevgenije Strogov je odbacio politički kontekst u koji ih se dovodi ističući da Noćni vukovi nisu prijetnja za sigurnost nikoga, pa ni BiH.

"Smisaonašeg hodočašća je širenje duhovne veze među narodima i prijateljima u Srbiji i Republici Srpskoj, povezivanje kultura, jer naši narodi imaju dugu istoriju i davnašnje veze među crkvama i narodima, to je ista kultura i ista vjera i to za nas mnogo znači", naveo je Strogov. 

Bh. vlasti su ovu grupu ranije označile kao sigurnosnu prijetnju, a vođi "Noćnih vukova" Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu i članu Saši Saviću je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, dok su ostali članovi grupe ušli u zemlju.

The Guardian piše da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da uživa bliske odnose sa ruskim predsjednikom, što je navelo neke da ih nazovu Putinovim anđelima.

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Univerzitetu u New Yorku, kaže da Noćni vukovi djeluju kao "zastupnici i alati države".

Drugim riječima, Kremlj ih je izvukao sa margina kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao moćan izvor laganog uticaja.

Prošle godine gruzijska vlada je zabranila ulazak Noćnim vukovima u tu zemlju, a od 2014. godine nalaze se na Crnoj listi SAD-a.

Profesor sa Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu dr. Goran Kovačević rekao je da je ruska kultura stara više od 300 godina, te da su Rusi u Bosnu i Hercegovinu mogli poslati čuveni Ruski balet, a ne ljude koji su sporni dijelu svijeta, dodajući da se radi o perfidnom pokušaju destabilizacije zemlje.

Kovačević smatra da je Rusija svjesna da ne može ostvariti ozbiljnu bazu u BiH, i da je Bosna i Hercegovina teritorija NATO-a, ali može remetiti odnose u zemlji. Suludo je, rekao je Kovačević govoreći za Al Jazeeru da ruski ambasador u BiH kritikuje to što je nekim članovima Noćnih vukova zabranjen ulazak u BiH, predstavljajući ih kao kulturno društvo.

Govoreći o namjerama Noćnih vukova u BiH Kovačević je rekao da one mogu biti dvojake, da ne treba isključiti mogućnost da su došli kako bi obišli spomenike nekadašnje ruske imperije, ali zbog cjelokupnih onosa u BiH, smatra Kovačević, vlasti moraju pooštri kontrole i kriterije prilikom ulaska stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu, prenosi Patria.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci Predragom Ćeranićem rekao je da ne vjeruje da Noćni vukovi imaju drugu misiju u BiH osim obilaska manastira i tačaka koje se vežu za nekadašnju rusku imperiju.

 
(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.