21.3.2018. 12:34
0
Seminar u VTK - Poslovno pregovaranje potrebno je stalno usavršavati
Pregovaranje je vještina koju je, kao i sve vještine, potrebno usavršavati kroz cjeloživotno učenje, istaknuto je na seminaru o temi "Uspješno poslovno pregovaranje" koji je održan danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu.

Predavač na seminaru Nerka Jugo navela je da se zbog velike konkurencije na tržištu poslovi dobijaju na "malim stvarima", ali je i njih potrebno ispregovarati.

Dodala je da je za pregovaranje ključno razumjeti da i druga strana ima legitimne interese i potrebe, te da smo tu jedni zbog drugih kako bi napravili dobro zajedničko rješenje.

- Kod pregovaranja je neophodno u nekom trenutku se staviti u poziciju suprotne strane jer bez razumijevanja ne može biti kvalitetnog rješenja za obje strane - rekla je Jugo.

Naglasila je da nas pregovaranje uči da budemo tolerantni, fleksibilni i da znamo šta hoćemo, a da to isto priznamo i drugoj strani.

Direktorica Sektora za edukaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Elma Kovačević-Bajtal rekla je da pregovaranje u poslovanju bitno utječe na poslovne uspjehe i rezultate.

- Cilj pregovaranja, osim ostvarenja interesa, treba da bude i razvijanje zajedničkih poslovnih odnosa i partnerstava, a ne pobjeđivanje jedne strane - naglasila je Kovačević-Bajtal. 

Seminar je organizovala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji s Predstavništvom fondacije Konrad Adenauer u BiH.

(FENA/Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.