21.3.2018. 13:16
0
General Graziano potvrdio spremnost Italije da podrži evroatlantski put BiH
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga (OS) Republike Italije general Claudio Graziano izjavio je danas u Sarajevu da njegova zemlja kao članica Evropske unije (EU) i NATO-a podržava sve ono što je u kontekstu daljnjeg napretka Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u evroatlantskim integracijama.

- Nastavljamo s politikom 'otvorenih vrata' i nastavit ćemo i dalje da pomažemo Bosni i Hercegovini u svemu onome što je neophodno da bi BiH što prije ušla u te integracije - istaknuo je general Graziano nakon susreta s načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (ZŠOSBiH) generalmajorom Senadom Mašovićem i drugim visokim dužnosnicima odbrambenih struktura BiH.

Visoki gost, koji predvodi delegaciju OS Republike Italije tokom posjete Bosni i Hercegovini, kazao je kako je susret bio prilika za razmjenu mišljenja o sudjelovanju u međunarodnim misijama, uključujući i mogućnosti za proširenje sudjelovanja pripadnika OSBiH u tim misijama, podsjećajući da se trenutno 7.000 italijanskih vojnika nalazi u različitim misijama diljem svijeta.

General Graziano ocijenio je da sudjelovanje OSBiH u međunarodnim misijama dodatno potvrđuje opredjeljenost BiH ka evroatlantskim integracijama, naglašavajući da je BiH, koja se nalazi u srcu zapadnog Balkana, za Italiju u svakom smislu od strateškog značaja, te da dvije zemlje veže stoljetna tradicija.  

Dodao je da s vojnog gledišta savremeni trenutak karakteriziraju dvije krize - migracije i terorizam te da se tim problemima posvećuje neophodna pažnja.

Načelnik ZŠOSBiH generalmajor Senad Mašović je, uz izraze dobrodošlice i zahvalnosti visokom gostu, kazao kako su u središtu razgovora bile teme posvećene unapređenju saradnje oružanih snaga dviju zemalja.

- Ono što je za nas veoma bitno jeste činjenica da će general Graziano tokom 2018. godine preuzeti predsjedavanje Vojnim komitetom EU, tako da će biti u poziciji da na još jedan drugačiji način stvori pretpostavke za ubrzavanje našeg procesa približavanja EU i NATO-u - kazao je.

General Mašović ističe da OS Republike Italije imaju dugu tradiciju te da njihovo iskustvo treba biti na raspolaganju OSBiH, uključujući i mogućnosti unapređenja saradnje na planu edukacije, kao i stvaranja pretpostavki da oružane snage dviju zemalja jačaju saradnju putem sudjelovanja u međunarodnim misijama, bilo da je riječ o NATO, UN ili EU vođenim misijama, a sve s ciljem ubrzanja svih vrsta bh. integracijskih procesa.

Delegacija OS Republike Italije s načelnikom Generalštaba generalom Claudijom Grazianom na čelu svečano je dočekana jutros ispred sarajevskog Doma OSBiH uz intoniranje himni dviju zemalja i postrojavanje počasne jedinice OSBiH.

Delegaciju je potom primio načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Senad Mašović sa saradnicima, a radi se o posjeti koja se realizira u skladu s Planom bilateralne vojne saradnje ministarstava odbrane Bosne i Hercegovine i Republike Italije. 

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.