21.3.2018. 13:35
0
Poslanici po hitnom postupku razmatraju izmjene Zakona o krivičnom postupku
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su da se danas razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku izmjene Zakona o krivičnom postupku, koje je predložio poslanik Stranke demokratska akcije (SDA) Amir Fazlić.

Ovu proceduru donošenje izmjena zakona kojima bi se implementirala odluka Ustavnog suda, tvrdi se u obrazloženju, poslanici nisu podržali na prošloj sjednici, a izmjene istog zakona koje je predložilo Ministarstvo pravde BiH, iako je bio predviđeno, Vijeće ministara jučer nije razmatralo.

U obrazloženju ovog prijedloga, između ostalog, navodi se da je riječ o usklađivanju odredbe zakona koja govori o svjedoku čiji iskaz, pod zakonskim uvjetima, može biti dokaz optužbe koji će se koristiti u postupku protiv drugih osoba.

Na prošloj sjednici poslanici su napominjali da se radi o važnom zakonu te da se on ne bi trebao mijenjati po hitnom zakonodavnom postupku te tokom glasanja nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske za hitnost postupka.

Kolegij naknadno nije uspio postići saglasnost o ovom pitanju te su danas o tome i obaviješteni poslanici koji su nanovo razmatrali hitnost procedure kada je 19 poslanika glasalo ZA.

Prije glasanja o hitnosti procedure bila je proglašena pauza, a odmah nakon glasanja o tome poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut zatražio je novu polusatnu pauzu.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.