21.3.2018. 20:34
1
Usvojene izmjene: Vojnicima veći koeficijenti za plate, izmjene ZKP-a idu na usaglašavanje
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon višesatnog zasjedanja završena je, a poslanici zbog nepostojanja entitetske većine nisu usvojili Prijedlog zakona o krivičnom postupku, čiji je predlagač zastupnik SDA Amir Fazlić. Zakon je poslan na dodatno usaglašavanje.
Podsjećamo, pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku još u junu prošle godine Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim. 

Čak su i od istjecanja šestomjesečnog roka koji je Sud dao Parlamentarnoj skupštini da izmijeni ovaj zakon i Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, čije su pojedine odredbe također proglašene neustavnim, prošla skoro tri mjeseca. 

Na poslanicima Predstavničkog doma je bio pritisak da usvoje zakon koji je u proceduri, jer postoji opasnost da Ustavni sud BiH na sutrašnjoj sjednici van snage stavi neustavne odredbe i ZKP-a i Zakona o OSA-i.

Poslanik Amir Fazlić (SDA), koji je predlagač Prijedloga zakona o izmjenama i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH, kazao je da bi usvajanjem tog zakona pravosuđu bilo omogućeno da nastavi sa radom, dok bi u suprotnom, ukoliko ne dođe do usvajanja, došlo u zaista tešku situaciju.

Rekao je da bi tada došlo do problema u radu pravosuđa, tužilaštva i sudova.

- Određene istrage bi bile obustavljene, a neki procesi bi stali, tako da bi došli u jednu nezavidnu situaciju, podvukao je Fazlić

Mišljenja je da je prijedlog te stranke kvalitetniji od prijedloga istog zakona koji je pripremilo Ministarstvo pravde te da je usklađen sa evropskim normama i da omogućuje pravosuđu kvalitetniji rad, kao i kvalitetnije rješenje u nizu članova tog zakona.

Podsjećamo, sjednica Doma naroda PSBiH danas je prekinuta prilikom razmatranja zahtjeva Kluba hrvatskog naroda da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kaznenom postupku BiH razmatra po hitnoj zakonodavnoj proceduri. Ovaj prijedlog identičan je onom koji predlaže Ministarstvo pravde BiH, a koji se nije razmatrao na sjednici Vijeća ministara.

Zastupnički dom nakon glasanja usvojio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZBiH). Za je bilo 19, protiv 11 i četiri suzdržana glasa.

Prije samog izjašnjenja  o zakonu svi zaključci predloženi od strane zastupnika su odbijeni. Čak i onaj predložen od strane Kluba SBB-a da se smanji osnovica izabranim predstavnicima, savjetnicima i rukovodećim državnim službenicima, a da se izuzmu kod smanjenja osnovice policajci i sami vojnici.

Krišto je predložila povećanje koeficijenta za obračun plaća s 1,12 na 1,20 za vojnike i podoficire u Oružanim snagama BiH koji su dosad bili diskriminirani u tom smislu u odnosu na policijske službenike kojima je najniži koeficijent 1,29, ali i državne službenike.

Tokom rasprave o tom zakonskom rješenju poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica upozorila je da nije jasno kako će se osigurati 9,3 miliona KM, osim tako da se smanji osnovica svim državnim službenicima.

Iznijela je i podatak da bi se na taj način vojnicima plata povećala za 20 do 30 KM, a za sve druge smanjila od 80 do 180 KM, podsjećajući da je 2016. godine Vijeće ministara donijelo politiku o ograničavanju javne potrošnje na plate i naknade.

(NAP/Alen Avdić)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.