23.3.2018. 12:41
0
Pravosudne institucije Crne Gore izručile Slobodana Kneževića pravosuđu BiH
Osumnjičeni Knežević Slobodan (1968.), pod istragom je zbog zločina u mjestu Miska Glava, gdje je ubijeno oko 120 žrtava.
Pravosudne institucije Crne Gore, izručile su pravosuđu Bosne i Hercegovine osumnjičenog Knežević Slobodana, rođenog 1968. godine u Prijedoru, državljanina BiH.

Ovaj osumnjičeni lišen je slobode 01.12.2017. godine na teritoriji Crne Gore, a na temelju međunarodne tjeralice raspisane na zahtjev Tužiteljstva BiH.

On je osumnjičen da je osobno i izravno, sudjelovao u počinjenju ratnog zločina u mjestu Miska Glava, kod Prijedora.

Knežević Slobodan je  osumnjičen je da je u mjesecu srpnju 1992. godine sudjelovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe - Ljubija.

Također, osumnjičeni je pod istragom i da je osobno, pucajući iz vatrenog oružja, ubio jednog zarobljenog civila, prije nego što je počinjeno masovno strijeljanje žrtava.

Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr.

Nakon izručenja u BiH, održano je ročište u Sudu BiH, u vezi prijedloga tužiteljstva za određivanje pritvora.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se pravosudnim institucijama Crne Gore, na suradnji i pomoći u realizaciji aktivnosti uhićenja i izručenja osumnjičenog.

Tužiteljstvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regije i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju Bosni i Hercegovini osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.