23.3.2018. 13:56
0
Saradžić: Korupcija razdire bh. društvo
Zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Vesna Saradžić izjavila je kako korupcija razdire bosanskohercegovačko društvo u svim njegovim porama.
- Ja sam po prirodi optimista, ali ne gajim optimizam kada govorimo o suzbijanju korupcije na području HNŽ-a. Sve dok su mjesta odlučivanja na Olimpu, ja mislim da mi ne možemo napraviti iskorak na ovom polju - kazala je Saradžić novinarima nakon OESS-ove radionice o jačanju suradnje između antikorupcijskih tijela i timova u Mostaru.

Cilj radionica, koje širom BiH organiziraju Misija OESS-a u BiH i Veleposlanstvo Italije u BiH, je povećati znanje antikorupcijskih timova i skupštinskih komisija na nivou entiteta, županija i Brčko Distrikta o mandatu Agencije za prevenciju korupcije i koordinacije borbe protiv korupcije, te da se razmijene iskustva i dostignuća između timova za borbu protiv korupcije.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Hasim Šabotić kazao je kako se na mostarskoj radionici razgovaralo o jačanju tijela za borbu protiv korupcije na području Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije.

Podsjetio je kako Strategija za borbu protiv korupcije u BiH, koja je usvojena u svibnju 2015. godine, definira da su sve razine vlasti u BiH dužne formirati i izraditi vlastite strategije na principima te državne strategije te kako su sve razine vlasti dužne formirati tijela za borbu protiv korupcije.

- U BiH se protiv korupcije možemo boriti pomoću represivnog i preventivnog mehanizma. Kada govorimo o preventivnom mehanizmu, u BiH imamo formiranih 13 tijela, 11 strategija i osam akcijskih planova - kazao je Šabotić.

Dodao je kako je današnja radionica prilika da se istakne kako je formiranom tijelu za borbu protiv korupcije potrebno dati podršku i pomoći kako bi to tijelo moglo odgovoriti svom zadatku.

- U BiH je zastupljena sistemska korupcija. Na sistemske rizike korupcije moramo odgovoriti sistemskim sredstvima. Ako imamo tijelo, a ne dajemo mu podršku i pomoć u smislu donošenja zakona i regulative jačanja kadrovskih kapaciteta, materijalno tehničkih sredstava i svega onoga što mu je potrebno za rad, rezultat mora izostati - naglasio je Šabotić.

Vanjski suradnik OESS-a za pitanje koordinacije borbe protiv korupcije Nihad Gavranović kazao je kako je današnja radionica zapravo sastanak zakonodavnih i izvršnih dijelova vlasti po pitanju bolje suradnje između tih tijela.

Radionica o borbi protiv korupcije do sada je održana u Sarajevu. Nakon radionice u Mostaru održat će se niz radionica širom BiH, a 5. srpnja predstavnicima medija na završnoj konferenciji bit će predstavljeni rezultati rada.

(Fena/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.