24.3.2018. 15:45
6
Zvizdić: Činjenica je da je SDA nadmašila obećano
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić izjavio je danas na programskom skupu SDA u Sarajevu da je SDA jedina stranka koja stvarno razumije tri ključna pojma, odnosno "lozinke“ a to su država, narod i vjera.
Govoreći o stanju koje je SDA zatekla 2015. godine, naveo je, između ostalog, potpunu blokadu evroatlantskih i NATO integracija.

-Također, nisu postojali strateški i ekonomski dokumenti koji bi uključivali najvažnije sistemske reforme za rast ekonomije - dodao je Zvizdić.

Bila je prisutna i, kako je naveo, ekonomska te stagnacija industrijske proizvodnje, a rast BDP-a je bio skoro negativan, a rast izvoza je bio ispod svih stopa ekonomskog razvoja.

- Istovremeno, BiH je bila stavljena na sve crne liste, ukupna situacija je bila vrlo pesimistična - rekao je Zvizdić

Stoga je, kaže, Vijeće ministara definiralo četiri ključna prioriteta u svom radu, i to dinamiziranje procesa EU i NATO integracija, provođenje ekonomskih reformi, jačanje vladavine prava i borbe protiv korupcije te jačanje međunarodne i regionalne saradnje.

- Pokrenuli smo snažne evropske procese - kazao je.

Podsjetio je da je BiH u protekle tri godine realizirala sve obaveze evropske agende, između ostalog, usvojen je mehanizam koordinacije, BiH je pristupilia Ugovoru o transportnoj zajednici, a naša zemlja je i primila, finalizirala i predala Upitnik Evropskoj komisiji.

- Pitanje upitnika je najizazovniji i najkomleksiniji proces EU integracija - istakao je.

Potcrtao je da je to najvažniji vanjskopolitički cilj BiH te "da nas ništa neće zaustaviti na putu ka tom cilj".

- Postoje oni koji su protiv EU integracija, oni će i dalje nastaviti da prave blokade i stvaraju opstrukcije na tom putu, ali mi nećemo odustati i budite sigurni da će BiH postati članica EU - poručio je Zvizdić.

U današnjem obraćanju na programskom skupu, Zvizdić je istakao i to da je BiH po nekima i lider na zapadnom Balkanu, pogotovo kada se govori o izvozu BiH, jer je rast izvoza u našoj zemlji povećan tokom posljednjih nekoliko godina.

Naveo je da je u prošloj godini pokrivenost uvoza izvozom u BiH iznosila skoro 62, dok je ove godine u prvom kvartalu iznosila 67 posto, što znači da će BiH u naredne tri godine imati obim vanjskotrgovinske razmjene u iznosu od više od 30 milijardi KM.

- To znači početak samoodrživosti ekonomije BiH koja će u konačnici rezultirati ubrzanim ekonomskim rastom i zapošljavanjem - ocijenio je Zvizdić.

Također je naglasio da je BiH među 20 zemalja svijeta sa najvećom stopom razvoja turizma, što znači da je, kako je kazao, lider i u toj oblasti.

Demantovao je sve one koji se, kako je rekao, bave različitim spinovima, realni pokazatelji pokazuju stvarnu situaciju i činjenica je, tvrdi Zvizdić, da je SDA nadmašila obećano.

Naravno, dodao je da to nije dovoljno i da se mora i dalje raditi.

- Budite uvjereni da će naši napori biti usmjeren ka ekonomskom razvoju, povećanju broja radnih mjesta i očuvanju stabilnosti - poručio je, uz napomenu da je BiH najmanje zadužena zemlja u poređenju sa zemljama u regiji.

Istakao je da će nastaviti jačati BiH na planu regionalne saradnje, te očuvanju mira i stabilnost, prije svega u regionu, a i šire.

- Ostajemo dosljedni ključnim prioritetima, to su EU i NATO integracije, očekujemo brzo kandidatski status i ako ovako nastavimo raditi, možemo očekivati da ćemo postati dio evropske porodice do 2025. godine - rekao je Zvizdić.

Dodao je "da sada sve zavisi od nas samih, od toga šta hoćemo i da li to možemo ostvariti.“

Njegov zaključak je da se udružuju i ljevica i desnica, "koje se udružuju prije svega u borbi protiv SDA, iako SDA predano radi na cjelovitoj i multikulturalnoj državi u kojoj će svako moći živjeti od svog rada".

(Fena/Alen Avdić)
6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.